Odpovedal: miroslava
Re: laktobaciloza-cytologicka vaginoza
(číslo príspevku 234.688, zo dňa 19.07.2012. videné 595x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 234688:
ahojte, tak mna asi trafi slak, myslela som ze zozeniem atb amoxicilin nejak bez predpisu ale som moj znamy ho nemoze zohnat, etraz neviem co mam robit, dostala som sa do slepej ulicky, gynekologicka mi atb jednoducho neda, lebo je taka hlupa ze nevie ze existuje diagnoza laktobaciloza, neviem kde mam tie lieky zohnat no:(( asi neostava nic ine len ist za koznou a povedat prave jej aby mi predisala atb.



na nete som ansla toto: ,, Délka organismů zachycených při laktobacilóze je v průměru 60 µm (od 40 do 75 m). Průměrná délka laktobacilů u zdravých žen je kolem 10 µm (od 5-15 µm). Při kultivaci se prokazuje až v 97 % přítomnost anaerobních laktobacilů, při vyloučení ostatních možných původců poševního zánětu. Cytolýza, na rozdíl od cytolytické vaginózy, je přítomna pouze v 15 %. Všechny druhy laktobacilů mají obdobnou citlivost na antibiotickou léčbu. Pro léčbu lze použít penicilinová antibiotika (ampicilin, amoxicilin, penicilin), doxycyklin, clindamycin.

Léčba výplachy bikarbonátem je oproti cytolytické vaginóze minimálně účinná. Účinnost celkové antibiotické léčby se pohybuje kolem 85-90 %. Pro léčbu se doporučuje 7denní aplikace ampicilinu 4x 500 nebo amoxicilinu 3x 500. Možnou alternativou je použití kombinace aminopenicilinů s blokátory beta-laktamázy (ampicilin + sulbaktam, nebo amoxicilin + kyselina klavulanová). Při alergii na penicilinová antibiotika je vhodný doxycyklin 100 mg po 12 hodinách 10 dní. "