Odpovedal: Dagmar
Re: psychoterapia
(číslo príspevku 234.579, zo dňa 16.07.2012. videné 203x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 234579:
Ach, myslite nosenie masky? Tak zrejme to mate perfektne natrenovane, zvlast ak to bolo vyzadovane od detstva. Ano, viem, ze velmi vela laikov mylne odhadne niekoho ako extroverta, napriklad len preto, ze je tento komunikativnejsi (co je tiez otazka treningu, skolka, skola a pod.), pritom jedinec vykazuje velmi vela znakov introverzie :-)), ale tieto to okolia naschval prehliada, lebo ho silou-mocou chcu mat za extroverta, lebo je to pre nich prijatelnejsie :-). Pritom ten clovek ma napriklad velmi rad samotu, rad sa utiahne, energiu cerpa zasadne stylom, ze chce byt sam, robit, co ho bavi a nejde do spolocnosti, vela premysla, ide do hlbky. Ak ste boli vychovavana tak, ze ste museli fungovat, podavat vykony, za kazdych okolnosti, nemali ste moznost a ani priestor na prejav afektov, emocii, zverit sa s problemami a vzdy ste museli byt silna, lebo to takto vyzadovalo okolie a ked ste to nedali, tak ste zazili psychicke tresty, ponizenia alebo vycitky, ci citove vydieranie alebo ste na seba poculi len negativne odozvy a VAs sebaobraz sa postupne negativne formoval, tak je pochopitelne, preco sa neviete otvorit terapeutovi.
Zrejme rada mate veci pod kontrolou a nechat padnut masku je vlastne stratou kontroly, vyzaduje spontannost a uvolnenie. Je to prekrocenie hranice, ktore ste doteraz este nazazili a pochopitelne z toho mate obavu.
Neviete, co Vas caka, ako sama budete reagovat, co sa s tym spusti, ake vnutorne reakcie a procesy, mozno Vas zaplavia privelke emocie, ktore zprvoti budu pravdepodobne velmi negativne.
Mozete na to ist postupne, kludne svojmu terapeutovi povedzte, ze mate strach dat dole masku, ktoru na tvari nosite. Nenosite ju preto, ze by ste boli neuprimna. To si nemyslim. Nosite ju preto, lebo ste nezazili moznost moct byt sama sebou, naplno a so vsetkym, co ku vam patri. A ked ste takou boli, zozali ste negativne ohlasy, lebo ste zrejme vyrastali v prostredi, kde ti ludia chceli vsetko kontrolovat (aj vas).
Terapeut, ked bude vediet, ze toto je Vas problem a strach, tak Vam s tym velmi rad pomoze.
Ked to zvladnete, caka na Vas aj nieco pozitivne: budete blizsie sama k sebe a ovela lepsie sa spoznate a verte mi, ze budete aj velmi milo a prijemne o sebe samej prekvapena :-).