Odpovedal: medik
Re: porucha glukózovej tolerancie
(číslo príspevku 234.217, zo dňa 23.06.2012. videné 455x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 234217:
napíšem to asi takto, najviac smerodajné by mali byť hodnoty nalačno, najlepšie ráno po prebudení pred raňajkami. NALAČNO by sa hodnota mala pohybovať najlepšie do 5,6 mmol/l, ale prípustné sú aj hodnoty do 6,1 mmol/l. Za cukrovku sa ale považuje až hodnota nad 7,8 mmol/l (STÁLE SA JEDNÁ O HODNOTU NALAČNO!), teda ak je glykémia nalačno 7,8 a viac, ide o diabetes.

Jedlo v rôznych fázach dňa ovplyvňuje hladinu glykémie v závislosti od druhu a množstva potravy, ťažko je to objektívne hodnotiť. Väčšinou sa píše, že normálna hodnota glykémie v priebehu dňa (teda NIE NALAČNO) by mala byť menej ako 7,8. Ak je v intervale 7,8-11,1 je to porušená glc.tolerancia, no a za diabetes sa považuje hodnota viac ako 11,1 kedykolvek v priebehu dna.

Keď som si pozeral vaše merania, tak vy ste buď v kategórii NORMA alebo porušená glc. tolerancia. Nie ste diabetik! U vás je namieste diéta, veľa vlákniny, málo jednoduchých cukrov, veľa ovocia a zeleniny, dôležité je, aby ste mali normálnu hmotnosť (pretože obezita akceleruje diabetes), aby ste mali dostatok pohybu (hodina chôdze denne...) a aby ste mali krvný tlak do 130/80! No a samozrejme, hodnoty glykémie by bolo dobré o pár mesiacov skontrolovať u vášho lekára (obv.) o pár mesiacov. Zbytočne sa neznepokojujte, nevyžadujete diabetolog. liečbu, len diétne a režimové opatrenia.