Odpovedal: pegass
Re: porucha glukózovej tolerancie
(číslo príspevku 234.197, zo dňa 22.06.2012. videné 656x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 234197:
Dobrý deň. Ja len pár poznámok k Vašej otázke. Žiaľ, mám aj osobné skúsenosti s touto chorobou.

V prvom rade ste urobili chybu, o ktorej píšete vlastne hneď na začiatku. "....až som celkom prestala chodiť." Vy potrebujete kontrolu diabetológa (je to Vašom záujme, jemu to môže byť v celku "ukradnuté"). Diabetológ dokáže posúdiť stavy, ktoré popisujete bez problémov. Hlavne si dokáže pomôcť vyšetreniami krvi a moču. Meraním glukózy glukomerom získate iba hodnotu okamžitú, nič však nehovorí, ako sa správa organizmus dlhodobo, aký je priebeh. Na to dá lepší prehľad údaj o glykovanom hemoglobíne (napr. http://www.mte.cz/glykovany-hemoglobin-hba1c.htm).
O tom, ako sa správa organizmus pri vysokom príjme cukru, slúži napr. test OGTT. Ten ste možno absolvovali, keď Vám bola diagnostikovaná porucha glukózovej tolerancie. Je možné, že teraz ste už v štádiu cukrovky II. typu a potrebujete dostať napr. lieky. Tie príznaky, ktoré popisujete dosť nasvedčujú tomu, že máte problém. To však určí len odborník. Navštívte diabetológa. Cukrovka je zákerný (tichý) nepriateľ.
Inak samozrejme, aj pri poruche glukózovej tolerancie, musíte dodržiavať diétu. Ako cukrovkár!!!, len bez liekov. Teda žiadne sladené čaje a.p. kocentrované cukry.
Držím palce a prajem všetko dobré.