Autor otázky: Peter Dobravý
nález Alfa-hem. streptokoky, Neisseria spp.
(číslo príspevku 234.029, zo dňa 16.06.2012. videné 9286x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 234029:
Dobrý deň,
chcel by som sa Vás opýtať následovné:

(vek 26, muz)
Mal som bolesť v hrdle už dlhšiu dobu, nie obrovskú, ale tým, že to bolo dlho(mesiac), bolo to znepokojujúce. Na mandliach sa mi robili biele guličky. Tak som išiel ku doktorke, spravila mi výter z nosa a hrdla. Predpísala antibiotiká Augmentin 1g a 7-dňovu liečbu. Keď som prišiel na kontrolu, povedela mi, že keďže nález z výterov bol negatívny a cítim sa lepšie, môžeme ukončiť liečbu.

Keď som však prišiel domov všimol som si, že výter z nosa bol naozaj negatívny, no vo výtere z hrdla som mal nález Alfa-hem. streptokoky, Neisseria spp..(pokiaľ sa nemýlim, ide o baktérie spôsobujúce angínu však? Počul som, že niekedy je problém sa ich zbaviť :(

Myslím, že toto doktorka prehliadla, lebo výsledky výterov boli na dvoch papierikoch a zrovna výter z hrdla bol na papieriku, ktorý sestrička založila zrejme omylom na zlú stranu v karte.

No a teraz otázka: Mal by som sa uspokojiť stým, že som bol liečený antibiotikom a cítim sa lepšie, alebo keďže som mal spominaný nalez Alfa-hem. streptokoky, Neisseria spp., mal by som požadovať spraviť výter aj po liečbe pre uistenie, že antibiotiká zabrali a skutočne dané baktérie už nemám?

Ďakujem za radu.

S pozdravom Peter Dobravý.