Autor otázky: Sára
Bolesti chrbta
(číslo príspevku 233.969, zo dňa 14.06.2012. videné 925x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 233969:
Dobrý deň, síce mám len 15 rokov, ale už od novembra má trápia bolesti chrbta v driekovej oblasti. Rada by som vedela váš názor na moju diagnózu. Bolesti boli najprv len zriedkavejšie nie stále a len pri pohybe. Postupne sa to zhoršovalo a preto som v januári navštívila ortopéda, ktorý ma poslala na fyziatricko -rehabilitačné oddelenie. Doktorka určila diagnózu M540 (neskôr aj diagnóza M511) ,predpísala driekový pás a nasadila liečbu (LTV,elektroliečba, neskôr rebox, s ktorým som musela prestať pre zhoršenie bolestí, vodoliečba a opakovaná elektroliečba a cvičenie). Liečba po troch mesiacoch nezabarela ba naopak bolesť sa zhoršila.

Nasledovala kontrola u ortopéda, a následne infúzna liečba a MRI kde sa ukázalo paramediálnu obojstrannú až subartikulárnu fokálnu herniáciu L4/L5 doľava v AP rozmere do 6mm s kompresiou durálneho vaku s intraspinálnou kaudálnou herniáciou sekverta do 9 mm. Dorzoforaminálne vyklenutie disku L5/S1 obojstranne s fokálnou cca 5mm subartikulárnou herniáciou s parciálnou obliteráciou pr. foramenu. (tieto údaje som opísala zo správy z MRI).

Po infúznej liečbe bolesti ustúpili cca o 20%, ale potom ako som nohu opätovne zaťažovala sa zhoršili. Navšívili sme preto algeziologickú ambulanciu kde mi podali obstreky, banky a masáž, ale stav sa znova nezlepšoval a preto som bola odporúčaná na neurochirurgickú ambulanciu. Lekári sa operácie zdráhaju práve pre môj vek a preto by som rada poznala váš názor. Moje ďalšie diagnózy sú Astma-záduch (pravidelne beriem lieky Symbicort) a alergie na trávy a pele taktiež som absolvovala dvakrát operáciu vyhnisanej uzliny v oblasti krku. Ďakujem