Odpovedal: Jara
Re: Ochrana osobných údajov v lekárskej praxi
(číslo príspevku 233.796, zo dňa 05.06.2012. videné 225x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 233796:
zuzka táto problematika má podľa mňa dve roviny (minimálne)
Prvá je ochrana osobných údajov a ochrana súkromia. V tomto nekoná lekár protizákonne, pretože tak lekár, ako aj kvalifikovaná zdravotná sestra v ambulancii majú právo poznať/spracovávať Vaše osobné údaje, aj citlivé, ktorými sú nielen rodné číslo, ale aj diagnózy. Riadia sa zákonom (č.428/2002 Z.z.) Dohľad nad dodržiavaním tohto zákona spadá pod Úrad na ochranu osobných údajov.

Druhá rovina je etická. Ak si neprajete mať pri vyšetrovaní ďalšieho človeka (a z hľdiska použitej techniky to nie je nutné), môžete požiadať lekára, aby Vám umožnil hovoriť s ním medzi štyrmi očami, rovnako aj vyšetriť Vás. Ale sestrička aj tak vypĺňa povinnú dokumentáciu, takže diagnózu utajiť nemožno.
Neviem, o aké vyšetrenie ide.
Ja som napríklad už využila v ambulancii svoje právo: požiadala som človeka, ktorý pri vyšetrení nemal byť, aby opustil miestnosť (majiteľ súkromnej firmy, doktor, ale inej špecializácie). Vyhovel mi.
Ďalej som pri jednom vyšetrení žiadala prítomnosť ženského personálu, lebo muž, technik, sa podľa mňa správal nevhodne. Čudovali sa, ale vyhoveli mi.
Naopak, v ambulancii gynekológa si prajem mať pri sebe sestričku. Je mi to prijateľnejšie...

Najzávažnejšie, čo píšete, je to, že Vás lekár "zhodí" pred sestričkou. To snáď nie. Ohraďte sa.