Autor otázky: filip 84
male cervene vyrazky na ramenach
(číslo príspevku 233.539, zo dňa 23.05.2012. videné 1312x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 233539:
Dobrý den. mam 27 rokov, som muz. pred tromi dnami sa mi na oboch ramenach v oblasti laktov vyhodili male cervene bodky - pripomina to poprhlenie zihlavou. o dva dni neskor sa to rozsirilo a mam to od zapastia az po plece na vonkajsej strane ramien. nikde inde na tele to nemam. niekedy to je vyraznejsie (napr. po sprche), niekedy menej vyrazne. pred tym, ako som si to vsimol, som ranajkoval (mladu cibulku, mlady cesnak, bielu repu, paradajky, chlieb, ramu, sunku). jedol som to rukami a je mozne, ze som sa pritom dotkol alebo som aj poskrabal postihnute miesta (pred ranajkami som vyrazky asi nemal).
dalsie mozno suvisiace okolnosti -
- 4 tyzdne bolo tomu ako som prestal fajcit (stale nefajcim);
- treti tyzden som liecil mykozu/plesen na nohach mastou a roztokom Canespor. ine lieky som neuzival;
- pred par rokmi som mal chronicky zapal krcnych mandli a tie mi boli vybrate. myslim, ze stale mam nieco ako chronicku nadchu - casto mi tecie z nosa;
- nikdy som nebol na nic alergicky (alebo som o tom nevedel);
- mam lahsiu psoriazu/lupienku a kazdy az kazdy druhy den sa natieram emulziou Excipial U Lipolotio;
- cca tyzden pred vznikom vyrazok som mal v praci trosku vyssi stres a za cely april som odpracoval 30 hodin nadcasov. pracujem ako strojny konstrukter (praca na PC);
vcera som s tym bol u svojej praktickej lekarke - povedala, ze infekcia to asi nebude, lebo to by som mal vyrazky aj inde na tele. vraj to moze byt alergicka reakcia, preto mi predpisala Zyrtec 10mg - 1-krat denne po dobu 1 tyzdna a mast Triamcinolon E Leciva a mam sa vyhybat slnku. ak sa nezlepsi stav, mam prist na kontrolu.
po precitani pribalovej informacie lieku Zyrtec som sa toho lieku trochu zlakol, a uvazujem, ci nie som "pokusny kralik", ci som nemal byt najprv vysetreny na koznom alebo na alergologii. pocul som o svojej lekarke, ze nie je moc dobra, a ze vzdy len tak predpise nejake lieky. preto som liek este neuzil a prosim o radu vas. co by som mal robit, ci by som pre istotu nemal sam ist na koznu ambulanciu?
pre doplnenie - pracujem v Cesku a tu mam aj prakticku lekarku. dakujem za rady.