Autor otázky: Eva z Prievidze
dlhodobá bolesť vystreľujúca do nohy
(číslo príspevku 232.797, zo dňa 13.04.2012. videné 1948x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 232797:
Dobrý deň,
mám 57 rokov a bolesti vystreľujúce do ľavej nohy. Väčšinou v noci, keď sa obraciam na posteli. Cez deň bývajú bolesti pri zmene počasia, občas mi ľavá noha aj stŕpne, ale rozcvičením bolesť ustúpi. Nemám problém chodiť, sedieť, cvičiť. Mám plnú a bezproblémovú ohybnosť. Zatiaľ som bola liečená len liekmi s protizápalovým účinkom no bolesť pretrváva už vyše roka. Mám sedavé zamestnanie, no chodím cvičiť, na turistiku a bicyklujem.

Vedeli by ste mi prosím vysvetliť nález z MR chrbtice a možný dôvod bolesti? Prípadne či cvičenie, bicyklovanie a turistika nemôžu stav zhoršiť. A čo by naopak mohlo bolesť odstrániť?

MR LS chrbtice:
Conus medullaris v úrovni L1. Na zachytenej mieche patol. zmeny nevidím. S-ovitá skolióza. Th-L chrbtice. Zvýraznená lumbálna lordóza. Baastrupov fenomén L2-L5. Incip. spondylotické zmeny.

L3/4: chondróza. Bulging disk v kontakte s koreňom L4 l.dx. Spondylartróza. Užší pravý neuroforamen.

L4/5: osteochondróza. Bulging disk. Durálny vak je zúžený na 9,5 mm. Spondylartróza so zhrubnutím ligg. flava. Užšie neuroforameny.

L5/S1: osteochondróza. Drobné dorzálne osteofyty vľavo. Bulging disk. Durálny vak je zúžený na 9,5 mm. Pokročilá spondylartróza so zhrubnutím ligg. flava. Vľavo foraminálne viditeľné oválne cystické ložisko rozmerov cca 9,5x10x13 mm (APxLLxCC), ktoré nasadá na facetový kĺb – p.p. synoviálna cysta. Ložisko vypĺňa takmer celý ľavý neuroforamen s kompresiou koreňa L5 l.sin. Mierne užší pravý neuroforamen.

Ďakujem.