Odpovedal: Radovan
Re: Operácia chrbtice
(číslo príspevku 232.611, zo dňa 06.04.2012. videné 585x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 232611:
Prajem Vám Marta krásny deň.

Ja som takúto operáciu absolvoval v roku 2001. Laminektomia a flavectomia L5/S1.Mal som tam veľmi veľkú herniu /15 x 10 x 8 mm - herniovaná platnička bola subluxovaná pod horný okraj stavca S1 pri dura mater/ , ale o tom som písal už/nájedte príspevok podľa môjho mena .Mne náhradu platničky nedávali, mne len odstránili zherniovanú časť platničky.

Ja som bol hospitalizovaný 11 dní.V čase prepustenia som mohol sedieť pár minút, asi tak 2 až 3 minúty. Sadnúť sme sa učili, no neviem presne, ale asi tak na 4 deň, aj to len na pár sekúnd.Postupne som si popri cvičení pridával dobu sedenia.V tomto Vám bude napomocná rehabilitačná sestra .
Prvé dni boli ťažké - myslím čo sa týka sebestačnosti/hygiena ,wc atď.../ , ale s pomocou blízkych a personálu sa dalo všetko v pohode zvládnuť. No ja som silný a odolný a s pevnou vôľou som všetko v pohode zvládol. Najhoršie sú prvé dni. Naučiť sa vstávať s postele, miesto predklonu ísť do drepu ,na wc len v poddrepe . Ale toto všetko Vám v nemocnici personál objasní a naučí Vás ako dodržiavať pooperačný režim.
Ja som po mesiaci šiel na kontrolu - a stále som nemohol volne sedieť ako pred operáciou.
Sedieť som mohol za celý deň len krátko/ teraz neviem presne no mohlo to byť tak 30 - 40 minút/ a to len na pevnej stoličke v pravom uhle .

V dnešnej dobe sú už modernejšie metódy operácie chrbtice. A určite bude aj kratšia doba rekonvalescencie a možno aj iný pooperačný režim.

V tej dobe sa náhrady platničky nedávali /aspom tam kde som bol operovaný/ , možno boli náhrady , no tie boli len pre vyvolených....

Prajem Vám všetko dobré a veľa zdravia.