Odpovedal: Dagmar
Re: Trigonitida/Intersticiálna cystitída
(číslo príspevku 231.533, zo dňa 10.02.2012. videné 1635x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 231533:
Intersticialna cystitida stoji na konci celej diagnostiky, najprv musia byt vylucene vsetky ostatne mozne priciny Vasich problemov. IC (skratka pre toto ochorenie) je neliecitelne ochorenie a zatial su dostupne iba take liecebne postupy, ktore maju za ulohu zastavit progres ochorenia a symptomy s nim spojene zmiernit. Este stale nie su celkom zname priciny vzniku ochorenia, diskutuju sa rozne priciny od atypickych bakterii, viralne priciny, autoimunitne pozadie, pretoze mnoho pacientov s IC ma autoiminutne ochorenia, alergie, neznasanlivosti. IC ma tisic tvari a casto trva dlhe roky, kym sa vobec vezme v uvahu toto ochorenie, kedze symptomy su podobne bakterialnym infekciam urotraktu, casto su symptomy takmer identicke so symptomami hyperaktivneho mocoveho mechura a pod. Dolezite je najprv vylucit, ci nemate nahodou infekciu sposobenu atypickymi bakteriami typu chlamydie, ureaplazmy, mykoplazmy, na to je potrebny ster z uretry, pred tym idealne aspon 2h nemocit. Dolezite je aj gynekologicke vysetrenie, pretoze bolest uretry moze suvisiet aj s gynekologickym zapalom. Samotna diagnostika IC sa robi v narkoze, v hydrodistenzii moc. mechura sa robi biopsia (hlboka, zo stien moc. mechura, nielen povrchova) a zasiela sa do specialneho laboratoria. Patolog musi mat s tymto ochorenim skusenost, mnohe vzorky sa posudia nespravne. Ja zijem v Nemecku, ale tu je len niekolko klinik a laboratorii, ktore sa vyznaju, aj to len v poslednych rokoch, je to bieda...najviac o tomto ochoreni vie a najviac skusenosti ako aj liecebnych postupov ma USA a Canada. Ak viete dobre nemecky alebo anglicky, je o tomto ochoreni spusta velmi dobrych clankov aj dostupnych studii. Co sa liecby tyka, tak mozno mate chronicku infekciu, ktora by sa dala dobre podchytit dlhodobou antibiotickou liecbou. Ak je sliznica moc. mechura defektna, dobre posobia instilacie (vyplachy) s obsahom chondroitinsulfatu (napisem vam nazvy, ktore poznam ja vramci EU: Gepan Instil, Uropol Instil), pripadne s kyselinou hyaluronovou (Cystistat) a ich kombinaciou (chondroitinsulfat + kys. hyaluronova, pripravok sa vola Thelosan Instil), vhodna je aj oralna liecba pripravkom Pentosanpolysulfat, znamy pod SP54, lenze tu je potrebna dlhodoba liecba, prve vysledky sa daju ocakavat az po par mesiacoch uzivania.
Je to beh na dlhe trate. Väcsina pacientov potrebuje okrem permanentnej urologickej starostlivosti aj liecbu v ambulancii chronickej bolesti, zavisi od toho, ci viac stoji v popredi bolest alebo neustale drazdenie na mocenie. Takisto su velke rozdiely v zavaznosti ochorenia, su pacienti, ktori maju bolest iba obcas, maju fazy, kedy sa citia dobre, su pacienti, ktori mocia denne 60x a v noci 20x a maju bolesti 24h denne cele roky. Je to peklo.

Prajem Vam, aby to uvas nebola IC, ale len chronicky zapal, ktory sa da podchytit aj inak.
Musite sa nechat opätovne vysetrit u urologa aj gynekologa a zverit sa mu aj s Vasim podozrenim na IC, aby sa mohli podniknut dalsie diagnosticke kroky.