Autor otázky: mama
problém s kolenom u športovca-pre ortopéda
(číslo príspevku 231.503, zo dňa 09.02.2012. videné 900x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 231503:
Dobrý deň,
robím si veľké starosti - dcéra (22r.) hrá florbal (t.j. tréningy a zápasy - halový šport - niečo ako hokej na parketách s plastovými hokejkami a loptičkou). Veľmi ju to baví, ale má problémy s kolenom a bojím sa, že ak bude ďalej pokračovať, doriadi si to koleno tak, že potom bude ľutovať, že kvôli mladíckej nerozvážnosti bude zbytok života obmedzovaná nielen v rekreačnom športe ale možno aj v bežnom pohybe.
Prosím, kto sa vyznáte, môžete poradiť čo ďalej? - lebo dcéra to berie na ľahkú váhu. Ďakujem.

Výsledok vyšetrenia:
Kolenný kĺb pravý
Patella je primerane konfigurovaná, bez zrejmých ložiskových zmien oseálne alebo chondrálne. Predný skrížený väz je výrazne objemovo redukovaný, jeho kontinuita je takmer úplne prerušená najmä v oblasti úponu. Zadný skrížený väz má mierne zvlnený priebeh, zachovanú kontinuitu. Kolaterálne väzy sú bez traumatických zmien. Mediálny meniskus má heterogénne zvýšenú intenzitu signálu v oblasti tela kde je čiastočne objemovo redukovaný ako aj v oblasti zadného rohu kde je dekonfigurovaný a časť materiálu menisku sa zobrazuje pri interkondylárnej eminencii. V oblasti zadného rohu diferencovať širokú líniu zvýšenej intenzity signálu zasahujúcu na dolnú artikulačnú plôšku a úponovú časť menisku. Laterálny meniskus má primeraný tvar a intenzitu signálu. Kĺbne plôšky kondylov femoru aj tíbie majú zachovaný chrupavkový povrch v primeranej hrúbke, len v oblasti váhonosnej zóny mediálneho kondylu femoru dorzálne má kĺbna chrupavka heterogénne zvýšenú intenzitu signálu v šírke približne 6mm a v AP rozsahu približne 8 mm, vo vyšetrovanej polohe sú zmeny lokalizované v úrovni zadného rohu menisku. V PD VO pozorovať zóny heterogénne zvýšenej intenzity signálu v oblasti spongiózy mediálneho kondylu femoru aj tíbie s čiastočným zasahovaním subchondrálne, zmeny sú výraznejšie vo femure, kde zasahujú až do oblasti metafýzy a subchondrálne dosahujú šírku 20 mm. V TI VO v oblasti váhonosnej zóny pozorovať subchondrálne pruhovitú hypointenzitu nepravidelného tvaru šírky 7 mm. Synoviálna tekutina je difúzne mierne zmnožená, suprapatellárne dosahuje šírku 7 mm a za mediálnym kompartmentom sa zobrazuje štrbinovitá tekutinová kolekcia šírky do 5mm.

Záver:
sub / totálna ruptúra predného skríženého väzu
komplexná lézia zadného rohu a tela mediálneho menisku s čiastočnou dislokáciou časti materiálu menisku interkondylárne
synovialitída, štrbinovitá Bakerova cysta
chondromalácia váhonosnosnej zóny mediálneho kondylu femoru gr.II
zóny kostného edému v mediálnom kondyle femoru aj tibie s čiastočným zasahovaním subchondrálne
dif. dg. Kompresívna fraktúra v oblasti váhonosnej zóny mediálneho kondylu femoru v oblasti subchondria, bez dekonfigurácie artikulačnej plôšky