Odpovedal: Jana38
Re: borelioza
(číslo príspevku 230.674, zo dňa 14.01.2012. videné 273x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 230674:
Anna na rýchlo som našla toto: http://www.zdravie.sk/sz/lieky/showpil/528/13981/plaquenil-200-mg-tbl-flm-56x200-mg-flasa-pribalovy-letak-pil.html
Ja som s užívaním plaquenilu nemala žiadny problém,ale žalúdočné ťažkosti sa popisujú aj v príbalovej informácii pre pacienta.
Všeobecne môžem poradiť (podľa seba,keď som brala viacero ATB+antimalarikom),treba užívať veľa probiotík,vždy s odstupom od ATB a antimalarík aspoň 3 hodiny,aby sa neznižoval učinok a vstrebávanie jedného a druhého.A to dlhodobo,počas liečby,aj po nej.
Ešte sa ľuďom osvedčil prípravok carbofit (ak nebude ten,môže byť aj carbosorb) - aktívne uhlie.Niektoré lekárne ho mávajú v ponuke.Ale tiež ho treba užívať nejako rozumne,medzi pravidelnými liekmi.
Ešte na plaquenile píšu,že sa môže zapíjať mliekom -tak ak mamina nemá problémy s mliekom,nech to skúsi.Ďalšia osvedčená rada pri liekoch,ktoré spôsobujú trviace ťažkosti je to,že by si človek nemal hne´d po ich užití ľahnúť.Treba aspoň pol hodinku (aj hodinu) posedieť,alebo niečo robiť,aby liek pohodlne prešiel tráviacou sústavou)
Môže-te sa poradiť aj telefonicky v niektorej lekárni,ako je najlepšie predchádzať nevoľnosti pri takejto liečbe.
Ešte predsa,keď mám viacero liekov a je mi z nich nevoľno,popíjam vlažný kamilkový,alebo mátový čajík.
Viac poradiť neviem.
Veľa zdaru.