Autor otázky: MilanF
Vyvrtnutý členok s modrinami
(číslo príspevku 229.486, zo dňa 15.11.2011. videné 4076x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 229486:
Dobrý deň.
A) Mám 27 rokov, som muž.
B,C,D) Pred štyrmi dňami som si pri behu vyvrtol členok. V ten deň som s tým bol na chirurgickej pohotovosti a na RTG. Zlomené to vraj nie je. Prvý deň bol členok a nart len opuchnutý a bolel, ale dokázal som ako-tak chodiť a chodil som viac než by som mal. Na druhý deň sa mi medzi členkovým kĺbom a pätou na vonkajšej strane chodidla objavila modrina (cca 6 cm dlhý vodorovný pásik, 1 cm široký), ktorá je tam doteraz. V rámci liečby som si na členok prikladal ľad a chladil som to aj prúdom studenej vody, natieral som si to krémom Aluminii Acetotartratis Cremor HBF (účinná látka Aluminii acetotartratis solutio; výrobca je z ČR) 3 krát denne, a cez deň to mám obviazané elastickým obväzom. Na noc obväz dávam dole, ako mi poradili na chirurgii. Snažím sa nezaťažovať zranený členok, ale počas dňa aj tak chodím do práce. Dnes je štvrtý deň od úrazu - opuch je menší, medzi členkovým kĺbom a pätou mám stále modrinu a pomerne tvrdú hrču. Znepokojilo ma, že dnes ráno som spozoroval modrinu aj na vnútornej strane členku medzi členkovým kĺbom a pätou (cca 3.5 cm dlhý vodorovný pásik, 1 cm široký), ktorá tam pretým nebola. Momentálny stav: opuch je oveľa menší, členok ma trošku bolí len pri chôdzi bez elastického obväzu, s obväzom ešte menej alebo vôbec nebolí. Preto sa vás chcem opýtať niekoľko otázok:
1. Sú tie modriny normálne pri 1. stupni vyvrtnutia členku, alebo to môže znamenať, že mám 2. alebo 3. stupeň? Alebo som si modriny spôsobil ja sám namáhaním členku?
2. Mal by som radšej znovu a čo najskôr navštíviť lekára (kvôli tým modrinám), alebo sa nemusím znepokojovať?
3. Mal by sa elastický obväz na noc dávať dole, alebo nie?
4. Mal by sa členok chladiť ľadom len prvých 24-48 hodín, alebo aj dlhšie, prípadne počas celej liečby?
5. Prečítal som si o tejto problematike viacero fór a článkov, dostal som rady od známych, od sestričky na chirurgii, od lekárničky v lekárni, a niektoré informácie si protirečia, preto "mám v tom guláš" a neviem komu/čomu veriť.
E) Okrem toho sa 10 dní liečim z nachladnutia, možno aj niečo ako chrípka (lekárka neupresnila či ide o vírusové alebo bakteriálne ochorenie, takže neviem), ale lekárka mi predpísala Penbene (phenoxymethilpenicillinum kalcium), ktorý užívam 3 dni.
F) Povolanie: konštruktér - práca na PC, väčšinu času sedím.