Odpovedal: Jana38
Re: Zvazovanie ruciciek novorodencovi pred spaním-
(číslo príspevku 229.264, zo dňa 06.11.2011. videné 180x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 229264:
..niektorým nervóznejším deťom to môže pomôcť pri upokojení a môže im dodávať pocit bezpečia.tak,ako aj niektorí ľudia spia schúlení do klbka,iní zas "rozvlení" pohodlene na lôžku.
Spôsob balenia detí sa odvíja aj od tradícií,zvyklostí,či kultúry.Raz som videla dokument. film tv BBC o pôrodoch a starostlivosti o novorodencov,batoliat v rôznych kútoch sveta.Africké ženy z domorodých kmeňov s deťmi narábali tak,že si to europanky ani nedokážu predstaviť:o)Navlačovali ich mačka mačatá,cvičili s nimi tak,že ich vo vzduchu držali striedavo za ruky,nohy,dole hlavou,ap.-cvičili s nimi.Dôvod bol ten,že budú odolné,pružnejšie,silnejšie pri pohybe pralesom,pri zháňaní potravy,veľmi skoro liezli po stromoch ako malé opičky,ap.
Matky zo severskej tvrdej krajiny (presné miesto si už nepamätám) zas balili detičky ako múmie,hodili ich do vaku na svojom chrbte a museli isť s nimi v treskúcej zime napr. do mesta za povinnosťami.Ak by malo dieťa ruky voľné,tak zamrznú...V príbytkoch tiež nemali 18,25 st.,ako máme v našich domácnostiach,takže ruky pri tele mali tiež "zviazané".Keď už sa vedeli sami ako tak pohybovať -batoliť -vyrábať si teplo fyzickou aktivitou,"režim" sa zvoľnil.
Môj názor je teda taký,že ak to bábätko upokojí,navodí mu to pocit bezpečia a teplúčka,tak prečo nie...