Odpovedal: Juraj
Re: lieková závislosť
(číslo príspevku 228.614, zo dňa 07.10.2011. videné 453x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 228614:
Panadol Ultra obsahuje paracetamol (k dispozícii napr. ako Paralen s doplatkom 0,66 €), Codein (k dispozícii je na recept v dvojnásobnej dávke) a kofeín (obsahuje tiež čierna káva).
Užívanie liekov s obsahom kodeínu môže spôsobovať závislosť - Nurofen plus a další léky s kodeinem mohou vyvolat závislost za tři dny.
Pri bolesti sa preto odporúča užívať jednozložkové lieky (Brufen, Aspirin, Paralen) ak nie sú kontraindikované z nejakého dôvodu, a užívať ich len počas nevyhnutne krátkeho obdobia.
O užívaní akýchkoľvek i voľnopredajných (OTC) liekov je potrebné poradiť sa so svojim lekárom. Samoliečba môže viesť nielen k vzniku závislosti, ale i k poškodeniu rôznych orgánových systémov (pečeň, obličky, zrážanie krvi, sliznica žalúdka, čreva a pod.).
Vhodné by bolo interné a reumatologické vyšetrenie, vyšetrenie protilátok na borélie, ak ste mali v minulosti kliešťa. Lieky proti bolesti neriešia príčinu problému, bolesť má často signalizačný význam, aby človeka upozornila, že niečo nie je v poriadku. Najprv lekár stanoví diagnózu a potom indikuje vhodnú liečbu, nielen symptomatickú (na ťažkosti) ale aj príčinnú (etiologickú) s cieľom pacienta vyliečiť, nie priviesť ho k liekovej závislosti. Tým pacientovi vzniká okrem pôvodného i ďalší problém - s liekovou závislosťou.