Autor otázky: Vladimír
Srdcové problémy bez organického ochorenia srdca
(číslo príspevku 227.861, zo dňa 18.08.2011. videné 2844x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 227861:
Dobrý deň.
Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. Som muž, mám 35 rokov, pracujem ako IT projektový manažér, momentálne som na rodičovskej dovolenke. Moje problémy začali cca pred 2. rokmi (dovtedy som žiadne zdravotné problémy nemal). Jedného dňa som začal cítiť silné búšenie srdca, bolesť a pichanie na hrudi, horúčavu v tvári a nebol som schopný sa nadýchnuť. Zľakol som sa a zavolal som RZP. Namerali mi tlak 140/110 a následne ma odviezli na vyšetrenie do nemocnice. V nemocnici mi nič nezistili, po vyšetrení ma prepustili domov s odporúčaním, aby som si kúpil tlakomer a absolvoval všemožné lekárske prehliadky. Bol som na neurologickom, internom, kardiologickom, rtg chrbtice a hrudníka, magnetickej rezonancii mozgu, CT mozgy, USG mozgových ciev, očnom, ušnom. Všetky vyšetrenia boli negatívne, až na kardiologické, kde mi kardiológ zistil nerespiračnú sínusovú dysrytmiu, prejavujúcu sa zreteľnou variabilitou P-P intervalov. Určil mi najprv diagnózu neurovegetatívna dystónia, neskôr neurocirkulačná asténia a búchanie srdca- palpitácie. Robil mi vyšetrenia- EKG, 10. min. EKG, 24-hod. meranie tlaku, záťažový test, echokardiografiu. Vyjadril sa, že srdce mám zdravé, a dysrytmie majú nesrdečný pôvod. Predtým som chodieval na lekárske prehliadky, EKG som mal vždy v poriadku a SF cca 50-60. Ako začali moje problémy, tak SF mávam 80-90 v kľude. Akonáhle začnem vykonávať nejakú fyzickú aktivitu (aj málo náročnú) tep sa mi neadekvátne zvýši a pociťujem veľkú slabosť. Popíšem všetky negatívne telesné pocity, čo odvtedy pociťujem:
- Búšenie srdca, palpitácie
- Nepravidelný tep bez závislosti na dýchaní
- Občasná dýchavičnosť
- Únava aj po minimálnej námahe
- Občasné návaly tepla do tváre a niekedy aj do tela, hlavne do trupu
- Pálenie a rezanie očí
- Napínanie na zvracanie, kyslá pachuť v hrdle, niekedy suchosť v hrdle a ústach
- Závraty, niekedy nepríjemné pocity na svetle
- Tras tela.

Po všetkých vyšetreniach mi bolo povedané, že môj stav môže mať psychickú príčinu, tak som začal navštevovať psychiatra, s ktorým som absolvoval radu sedení a skúšal mi predpisovať rôzne antidepresíva, ale žiadne môj organizmus netoleroval (ešte väčšia slabosť, neustále dávenie. Vyskúšal som asi 20 druhov s nulovým úspechom. Jediné čo môj organizmus toleruje, sú malé dávky betablokátorov (Vasocardin) a anxiolitiká (Xanax). Už aj psychiater sa vyjadril, že môj stav nemusí mať psychickú príčinu.
Cca pred mesiacom som absolvoval ešte vyšetrenie na gastroenterológii a endokrinológii. Na gastre mi zistili refluxnú chorobu pažeráka a priveľa slín v žalúdočnom jazierku a endokrinologička mi zistila "autoimunitnú tyreoditídu v štádiu subklinickej hypofunkcie štítnej žľazy." Predpísala mi na to Euthyrox 25. Napriek liekom, ktoré užívam sa môj stav nezlepšuje, priam naopak (v rámci možností sa snažím športovať a dodržiavať životosprávu- bez žiadaných výsledkov).
Neviem, ako mám s liečbou pokračovať a preto sa na Vás obraciam s prosbou o radu, ako sa z môjho stavu dostať, prípadne na akého odborníka sa mám obrátiť.
Ďakujem