Autor otázky: A
Ockovanie hepatitida
(číslo príspevku 227.771, zo dňa 16.08.2011. videné 311x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 227771:

Dobry den,
potrebovala by som radu ohladne ockovania proti Hepatitide A a B. . V septembri 2009 som bola ockovana 2 mi davkami vakciny twinrix proti hep A, B, ale nedala som si tretiu davku, ktora sa ma dat po 6 tich mesiacoch o prvej davky. Idem teraz do Nepalu, aka je sanca, ze som este chranena tymi 2 mi davkami aspon proti Acku? Je tretia davka nutna? Na webe som nasla nizsie uvedenu statistiku, ale neviem ci to spravne chapem tak, ze cca 97 % ludi je uz chranenych po druhej davke. Ale ako dlho su chraneni, cely zivot? niekolko rokov?, ked sa raz protilatky vytvoria? Ak vie niekto poradit, co by bolo najlepsie, tak vopred dik. A

Aký prínos preukázala vakcína Twinrix Adult v týchto štúdiách?
Štúdie dokázali, že protilátky proti hepatitíde A sa zistili v prípade 94 % dospelých po prvej dávke, v prípade 99,5 % osôb po druhej dávke a v prípade 100 % osôb po tretej dávke. Čo sa týka hepatitídy B, protilátky sa zistili v prípade 71 % dospelých po prvej dávke, v prípade 97 % osôb po druhej dávke a v prípade 99,7 % osôb po tretej dávke.
Ďalšie štúdie dokázali, že prítomnosť protilátok sa zachovala päť rokov. Harmonogram trojtýždňového očkovania viedla k tvorbe protilátok približne v prípade 83 % pacientov a po posilňovacej dávke podanej v 12. mesiaci sa zvýšila na 89 % pacientov.