Odpovedal: A
Re: HPV virus
(číslo príspevku 227.472, zo dňa 03.08.2011. videné 363x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 227472:
Vlasto, nájdi si leták dr. Masáka na stránke Ligy proti rakovine - Rakovina krčka maternice - ako jej predchádzať, je to tam dobre vysvetlené.
Najdôležitejšie je, aby všetky ženy a teda aj tvoja priateľka chodila preventívne, čiže aj keď sa cíti byť zdravá, v potrebných intervaloch ku gynekológovi na ster buniek z krčka maternice, aby sa cytologickým vyšetrením tých zotretých buniek sledovalo, či HPV robí na bunkách zmeny a aké sú závažné a v prípade potreby sa zasiahlo skôr než vznikne rakovina krčka maternice.
Vírus budeš prenášať, tak ako ho prenášame asi všetci, ale vo väčšine nikomu HPV nespôsobí rakovinu, lebo imunitný systém ho drží pod kontrolou. Ani používanie kondómu nákaze nezabráni - vírus sa šíri pri kožnom kontakte, teda aj mimo kondómu. Navyše HPV je tak drobný, že cez materiál kondómu prejde - kondóm bráni iba hromadnému preniknutiu.
Test, aké typy HPV človek má, je vo väčšine zbytočný - načo je vedieť aké HPV máme, keď ich nevieme liečiť? Dôležité je sledovať zmeny na bunkách.
Čo má zmysel urobiť je, aby sa dala žena zaočkovať - čím mladšia, tým viac protilátok sa proti HPV vytvorí.
Podľa doterajších prísnych sledovaní zaočkovaných mladých žien v štúdii, Vakcína Cervarix pomáha proti viacerým typom rakovinotvorným HPV a stále, asi 9 rokov po zaočkovaní, sa udržuje stále vysoká hladina protilátok, takže sa predpokladá, že žene sa zníži pravdepodobnosť že dostane rakovinu krčka maternice o 90% a bude chránená po celý život.
Vakcína Silgard chráni ženu pred menším počtom typov HPV spôsobujúcim rakovinu krčka maternice (možnosť rakoviny sa znižuje iba o 70%) a hladina protilátok sa nedrží tak dlho na takej vysokej úrovni ako u Cervarixu. Je síce pravda, že vytvára protilátky proti typom HPV spôsobujúcim genitálne bradavice, ale na tie sa neumiera.
Najlepšie je, keď sa žena dá zaočkovať, keď ešte neprepukla infekcia, čiže cytológia je v poriadku - HPV nespôsobuje na bunkách zmeny (vakcína chráni pred infekciami všetkými typmi HPV, ktoré sa u nej uvádzajú). Má ale zmysel aj dať sa zaočkovať aj keď istý typ HPV už zmeny spôsobuje - vakcína zabráni infekcii inými typmi HPV, ktoré sa u nej uvádzajú a po vyliečení alebo odstránení (konizácia = operácia = vyrezanie kónusu s prepuknutou infekciou z krčka maternice) aktuálnej infekcie, protilátky už nedovolia vznik novej infekcie ani tým typom HPV, ktorý spôsobil tú odstránenú infekciu.
    Reakcie na príspevok:
  • Re: HPV virus (303x, Monika, zo dňa 2011-08-06)