Autor otázky: Jana38,dúfam vo vyjadrenie aj Vlada,Juraja,...
RTG nohy - strach
(číslo príspevku 227.206, zo dňa 21.07.2011. videné 1234x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 227206:
Dobrý deň.
Založím nové "vlákno".Pre pripomen. anamnézy stručne - bolestí kostí celého tela-viac rokov,cca od 2005-2006,najmä kosti oboch DK -chodidlá,píšťaly.Vždy ale bolela viac ĽDK.EMG verifikovaná polyneuropatia,vyš.EMG robené za tie roky 3 x.Ako príčina bola určená (susp.) chronická disseminovaná forma LB -neurologická klinika BA.
R.2008 únavová fraktúra tej bolestivejšej pravej píšťaly,r. 2010 fraktúra úrazová - fraktura condyl. fibularis 1. sin comminutiva dislocata.Operačne riešená,2 skrutky.
Hybnosť kolena je výborná,operatér aj nasl. ortoped sa vyjadrili,že to bolo dobre zoperované a vyborne sa mi to zhojilo.Aj ja by som bola spokojná,nebyť stále trvajúcich bolestí,a bolesť niekedy na hranici mojej tolerancie tej 2x zlomenej píšťaly.Bolieva aj stehenná kosť -nárazovito,vystreľujúco.
Navštívila som preto znova ort. abulanciu.Tam vykonaný RTG ľavej píšťaly,odobratá a vyšetrená krv na kostný metabolizmus+ 24 hod. diureza,spojená s vyšetrením moču na vylučovanie Ca.Laboratórne výsledky sú O.K.
Čo ma ale fakt už znepokojuje,je tento popis RTG snímky.Nepopisoval ju ortopéd,ten len pozrel,či nieje noha opäť zlomená (nie je),a videl nejaké zmeny v štruktúre kosti,poslal snímok na popis ku radiologovi.
"V celom zobrazenom rozssahu kortikalis primeranej šírky,bez evidentných uzurácií.Bez prítomnej periostálnej reakcie. V kondyloch femuru i v celej tíbi a fibule vidieť nehomogénnu kostnú štruktúrus až naznačenými oválnymi ložiskami prejasnenia,zmeny neboli prítomné na snímkach z 11 / 2010 v rámci fraktúry tibie – dif. Dg. Postihnutie kostnej drene (lymfóm ?),progredujúca osteoporóza,resp. osteologické postihnutie pri polyneuropatii.
Podľa klinického nálezu a laboratórnych parametrov vhodné zvážiť MR vyšetrenie."

Samozrejme najviac sa obávam lymfomu.Viem,že mi poradíte,nestresovať a počkať na výsledok MR oboch predkolení,na ktorú ma ortoped doporučil,aj by som tak poradila inému človeku...
Chcem asi počuť,vidieť od niekoho napísané,že to môžu byť aj tie dve ďalšie možnosti vyjadrené v popise radiologa:o)-skrátka povzbudenie.
Ešte na doplnenie -denzitometria robená 2 x,na tom istom pracovisku v NEDU Ľubochňa,naposledy r.2010 - normálny nález,namala som ani osteopeniu,ktorá r.2008 bola,aj tak len veľmi mierna.Ca doplňaný len stavou s jeho obsahom + asi jedno balenie Caltrate plus.

Tak ďakujem za prečítanie,prípadne komentár.