Autor otázky: matúš
biely povlak na mandli
(číslo príspevku 227.097, zo dňa 15.07.2011. videné 948x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 227097:
dobrý deň.
som 31 ročný nefajčiar, zodacom "liečený" celoročný alergik + potravinový alergik. pred 2oma rokmi a pol hnisava angina, polyp vpravo za strednou mušlou, pred rokom zápal prínosových dutín
cca 3 týždne dozadu som spozoroval v pravej časti krku, hlboko asi na úrovni čapíku ktorý visí zhora, zvonka je to pravdepodobne oblasť kde sa dajú nahmatať krčné uzliny, biele bodky ktoré sa postupne zväčšovali až sa spojili do jednej väčšej cca 3mm bielej škvrnky (vyzeralo to ako ked sa rozrastá mycélim). oblasť kde to rástlo napuchla. pri prehĺtaní je cítiť že je tam niečo, čo tam normálne nepatrí, ale prehĺtanie v zásade nebolí, nemám ani som nemal zvýšenú teplotu, žiadny kašeľ, celkový stav v podstate uspokojivý.
niečo podobné som cca pred pol rokom mal na druhej strane a po užívaní Preventanu to zmizlo aj odpuchlo. toto sa však ešte stále drží a hrdlo neodpúcha aj keď biela škvrna sa čiastočne zmenila.
návšteva orl a výter na K+C z tonzíl nič neukázali, presnejšie diagnóza znela ako "zdĺhavá faringitída", výter preukázal bežnú flóru (v náleze čítam Alfahemolycké streptokoky a Neisseria sp. nepatogenne). tonzily v oblúku, hyperemické, biele povlaky na mandli, LU nehmatateľné, ŠŽ palp. nezväčšená.
doterajšia liečba je kloktanie buď slanej vody alebo Fflorsalminu a užívanie Preventanu
ďakujem pekne za odpoveď.