Odpovedal: Jozef
Re: Kardiovaskulárne problémy kombinácia liekov
(číslo príspevku 226.016, zo dňa 02.06.2011. videné 558x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 226016:
Potrebné je poradiť sa s internistom (kardiológom) a praktickým lekárom ohľadom ďalšej liečby.
Liečbu je možné upravovať podľa hodnôt krvného tlaku.
Cordarone sa všeobecne neodporúča užívať s betablokátormi (Betaloc zok) a navyše srdcovú akciu (pulz) môže spomalovať aj Digoxin. Potrebné sú pravidelné kontroly EKG. Po implantácii kardiostimulátora liečbu indikuje kardiológ podľa aktuálneho klinického stavu. Je to iná situácia ako v liečbe pacienta bez kardiostimulátora.
Verospiron a Furon sú diuretiká, používajú sa na odvodnenie organizmu pri mestnaní v malom alebo veľkom obehu, a tiež na zníženie krvného tlaku. Pri užívaní s inhibítormi ACE (Tritace) môžu vznikať interakcie, potrebné je kontrolovať vnútroné prostredie (Na, K) a obličkové funkcie.
Pri liečbe Orfarinom (Warfarinom) je potrebné kontrolovať zrážanlivosť krvi (INR) tak, aby sa dosiahli cieľové hodnoty, ktoré sa prejavujú s časovým odstupom.
Ďalšie lieky súvisia so žalúdkom, prostatou a s metabolizmom srdca.
Závraty môžu byť prejavom zníženia krvného tlaku, potrebná je opatrnosť, aby nevznikla cievna či srdcová mozgová príhoda pri odvodnení organizmu a znížení krvného tlaku.
Dôležitá je aj diéta, prívod tekutín a soli podľa odporúčaní lekára.
Tento problém liekovej interakcie nie je možné riešiť na diaľku bez poznania klinického stavu pacienta, preto prekonzultujte liečbu s lekárom, ktorý pozná zdravotný stav švagra.
Niekedy je potrebné užívať po implantácii kardiostimulátora väčšie množstvo liekov, pričom po zlepšení stavu sa postupne liečba upraví.