Odpovedal: m
Re: mamografia kontra sono
(číslo príspevku 225.076, zo dňa 04.05.2011. videné 773x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 225076:
Dobrý deň,
máte pravdu, keď je mamografia jednoznačná, tak sono sa vraj už nerobí. Ale z vlastnej skúsenosti - aj mne robili po prvej mamografii aj sono, možno kvôli malému znamienku čo mám.
Medzi mamografiou a sonom, ako zobrazovacími metódami, je ten rozdiel (okrem toho že mamografia je vlastne zobrazenie pomocou roentgenového žiarenia a sono pomocou ultrazvukových vĺn) že mamografický snímok je sumárne zobrazenie - celá hĺbka je premietnutá do 2D (plochy) a sono zobrazuje vyšetrovanú hĺbku v rezoch, takže prípadné nejasnosti sumárnej mamografickej snímky sa tu dajú preskúmať v príslušne hlbokých rezoch.
Zdalo by sa možno, že sono je v prevencii rakoviny prsníka vhodnejšie, ale sono nie je také citlivé, aby dokázalo zobraziť mikrokalcifikáty, ktoré sú dôkazmi zmeneného metabolizmu buniek a môžu nabádať k častejšiemu vyšetrovaniu, sledovaniu, ostražitosti - zachyteniu problému ešte v predrakovinovom štádiu.
A kvôli objektivite - sú aj názory, že mamografia ako roentgen škodí, rakovinu môže spôsobiť.
Ale preto asi sa mamografia robí v intervale 2 roky a zobrazovacie centrá ponúkajú, zdôrazňujú kvalitu svojich mamografov.
Väčšina odborníkov tvrdí, že (pri dodržaní pravidiel) benefity mamografie vysoko prevyšujú riziká.