Odpovedal: EDUSAN - lekár
Re: euthyrox - dvojnasobna davka
(číslo príspevku 224.314, zo dňa 11.04.2011. videné 876x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 224314:
Písomná informácia pre používateľov lieku Euthyrox 100 µg (ŠUKL link na úvodnej stránke):
PIL
"Ak užijete viac Euthyroxu, ako máte
Ak ste užili vyššiu dávku lieku, ako Vám bola predpísaná, môžu sa objaviť príznaky, ako je rýchly pulz srdca, úzkosť, nepokoj alebo samovoľné pohyby. U pacientov s neurologickou poruchou, ako je epilepsia, sa môžu v jednotlivých prípadoch objaviť kŕče. Ak sa objaví akýkoľvek z uvedených príznakov, kontaktujte svojho lekára.

Ak zabudnete užiť Euthyrox
Neužívajte dvojnásobnú dávku, aby ste nahradili vynechanú tabletu, ale užite obvyklú dávku nasledujúci deň."

SPC:
"Po prekročení individuálneho limitu tolerancie pre sodnú soľ levotyroxínu alebo po predávkovaní, je možný výskyt nasledujúcich klinických príznakov typických pre hypertyreózu, najmä ak sa dávka na začiatku liečby zvyšovala príliš rýchlo: srdcové arytmie (napr. atriálna fibrilácia a extrasystoly), tachykardia, palpitácie, anginózne ťažkosti, bolesť hlavy, svalová slabosť a kŕče, návaly tepla, horúčka, vracanie, poruchy menštruácie, pseudotumor cerebri, triaška, nepokoj, nespavosť, zvýšené potenie, úbytok hmotnosti, hnačka.

V takýchto prípadoch je potrebné dennú dávku znížiť alebo liečbu na niekoľko dní prerušiť. Liečbu možno opatrne začať znova, len čo nežiaduce účinky vymiznú."

Čiže všeobecne: ak sa objavia nežiaduce účinky - liečbu prerušiť, ak nie - môžete pokračovať. O konkrétnom postupe u Vás pre takéto prípady sa však poraďte so svojim endokrinológom a pokračujte podľa jeho odporúčaní.