Odpovedal: b
Re: hysterektómia
(číslo príspevku 222.963, zo dňa 02.03.2011. videné 1088x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 222963:
Janka,
v posledných 2 rokoch máte dosť problémy s krvácaním, boli ste na kyretáži..., ale vyzerá to teraz, že možno myómy prestali spôsobovať krvácanie a samozrejme môžete skúsiť, či teraz už ďalej bude všetko OK a zbytočne "neprovokovať osud" hysterektómiou.

Možno sa ale na vec pozerať aj tak, že teraz máte možnosť s vyoperovaním maternice a aj vaječníkov zbaviť sa aj možností, že dostanete rakovinu krčka maternice, alebo rakovinu tela maternice alebo aj zvlášť zákernú rakovinu vaječníkov. V 49-tich rokoch určite neváhajte a pri hysterektómii treba vybrať aj vaječníky. Ročný počet nových prípadov / úmrtnosť na rakovinu krčka maternice je asi 550/200 žien, na rakovinu tela maternice 620/200 a na rakovinu vaječníkov 450/250. Rakovina tela maternice sa vyskytuje najmä okolo 58-62 roku ženy, malígne nádory na vaječníkoch začínajú okolo 55 roku.
Chcú vám hysterektómiu robiť laparoskopicky - to asi nebudete mať takmer žiadny rez - ranu, aj hysterektómia cez pošvu má malý rez - predpoklad na omnoho rýchlejšiu rekonvalescenciu ako pri reze "bikinovom".
Je to na Vás - chápem Vaše obavy, neísť "pod nôž" keď vyslovene netreba. Ja som bola krvácaním donútená a hysterektómiu som si už vyslovene priala. Robili mi ju cez pošvu a po 6-tich týždňoch som už mohla pracovať, športovať,... úplne bez problémov. Mala som 45 a jeden vaječník mi nechali - dnes po 3 rokoch si myslím, že keby boli so mnou o vaječníkoch hovorili, určite by som zvolila buď oba ponechať, alebo oba zobrať. Vy ale máte 49...
Je to na Vás, každý máme svoje pocity, predtuchy,... urobte čo treba pre Váš pokoj v duši.
Prajem, či sa rozhodnete tak alebo onak, všetko najlepšie.