Autor otázky: Juraj
Dlhodobé ťažkosti srdca po námahe
(číslo príspevku 222.511, zo dňa 18.02.2011. videné 864x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 222511:
Mám dlhodobo vlečúci sa problém s intoleranciou fyzickej námahy. Problém sa začal v zime roku 2009, keď v našej kancelárii zúrila chrípková epidémia. Ja som nepostrehol žiadne symptómy chrípky, avšak po ochorení kolegu som začal pociťovať neurčitú tupú bolesť v oblasti srdcovej krajiny, najprv som podozrieval pľúca. Po niekoľkých týždňoch sa vyvinula ťažká intolerancia fyzickej námahy (nedokázal som vyniesť veci do pivnice), po akejkoľvek námahe nasledovali niekoľko dní trvajúce ťažkosti, v hrudi pocity ako keď je pokazený zub.
Kardiologické vyšetrenia boli všetky negatívne (EKG, echo, posluch). Od detstva mám IBPTR a hemodynamicky nevýznamný prolaps mitrálnej chlopne. V detstve som absolvoval aj kontrastné echo na vylúčenie pravo ľavého skratu. V súčasnosti je okrem týchto nálezov z času na čas konštatovanie hraničných hodnôt tlaku v pľúcnici (bez uvedenia hodnôt v jednotlivých nálezoch, iba jediný raz uvedená hodnota ACT 110 ms s konštatovaním normo nálezu).
Po niekoľkých týždňoch pri vylúčení fyzickej námahy ťažkosti prešli. Po pol roku po väčšej námahe po bicyklovaní zas ten istý problém. Prvé EKG bolo posúdené iba ústne službokonajúcou doktorkou na klinike s negatívnym výsledkom (iba doterajší nález súvisiaci s IBPTR). Mne sa nepáčilo v porovnaní s EKG opakovanom o týždeň, posun prechovej zóny medzi ľavo a pravostranným komplexom QRS medzi V3 a V4 a trochu hlbšie Q vo V5 a V6 ako mávam bežne. Tiež bolo negatívne T vo V2. Kardiológ ktorý mi o týždeň robil aj echo povedal, že to je normálne. Vtedy už som nemal subjektívne ťažkosti, EKG nález bo v poriadku (prechodová zóna medzi V2 a V3, normálne hodnoty Q vo V5 a V6, pozitivita T vo V2), iba konštatoval hraničné hodnoty TK v a.pulmonalis.
Koncom roka sa mi znovu zopakovali ťažkosti, pravdepodobne spôsobené pravidelnou konzumáciou silnej kávy. Odvtedy som kávu úplne vynechal a po niekoľkých dňoch ťažkosti ustali.
Pred pár dňami som zase musel trochu silnejšie bežať a ťažkosti sa znovu vrátili. Nie je to také intenzívne, ako na začiatku, ale som z toho celý rozladený, mám pocit chorobnosti v ľavej časti hrudníka. Je mi dokonca až zle ako keby od žalúdka.
Som z toho zúfalý, lebo vôbec neviem, čo mi je. Neviem si to nijako logicky vysvetliť, lebo chýbajú kardinálne symptómy kardiálnej dekompenzácie (dušnosť, tachykardia), ale bojím sa vykonávať fyzickú námahu, aby náhodou nedošlo k poškodeniu myokardu alebo srdových chlopní. Už druhý rok kvôli tomu nešportujem.