Autor otázky: Julia
Mykozy, hnacky, ekzem a alergie...
(číslo príspevku 220.991, zo dňa 07.01.2011. videné 440x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 220991:
Dobrý deň,
obraciam sa na Vás s problémom, ktorý je celkom komplexný a neviem, kde môže byť jeho pôvod. V poslednej dobe ma veľmi trápi trávenie, zistili mi alergiu na mliečnu bielkovinu, no aj po vysadení mlieka sa to nezlepšuje, naopak, skôr je to časom nejak horšie. Okrem toho sa mi neskutočne často opakujú vaginálne mykózy, kedysi som ich prekonala asi 3, od detstva, posledné 2 roky (asi tak dlho trvajú aj tie tráviace problémy výraznejšie) je to nepomerne viac. Taktiež sa mi vracia ekzém, ktorý bol uz kedysi liečený a po stresovom období, kedy som schudla neviem dostat na pôvodnú váhu, aj ked jem primerane. Okrem toho mam dlhšie depresie.
Vaginálne mykózy ma trápia posledné dva roky (počas nich som ich prekonala cca 14) odkedy som začala sexuálne žiť so svojim prvým partnerom. Klasický sex síce nemáme, keďže mám okrem iného varixy okolo maternice a endometriózu, takže je styk bolestivý, napriek tomu sa však partner preliečil mycomaxom a canesten krémom, na tých pár pokusov o styk. Frekvencia mykóz však zďaleka nie je adekvátna frekvencii stykov. Ja som taktiež bola preliečená okrem lokálnych liečiv aj mycomaxom dlhodobejšie, brala som aj wobenzym, no nič sa nezmenilo. Často sa mi to stáva trebárs po orálnom sexe/dráždení rukou, aj keď to robíme prísne čisto. Gynekológ mi na to nevie nič povedať, jeho rady už dávno dodržiavam (málo cukru, dôsledná hygiena, bavlnené spodné prádlo a pod.) Myslíte, že by sa mal ešte priateľ dať preliečiť u svojho lekára? Je možné že by mal nejakú skrytú infekciu, ktorá sa ľahko prenáša už hoci aj pettingom? Čo potom ruky/ústa?
Kožné problémy mám od útleho detstva, v puberte som z nich "vyrástla", na prstoch rúk mi stále "spí" ekzém, ktorý sa teraz opäť hlási, objavuje sa na chrbtoch rúk a dekolte. Najmä na tých rukách je to zlé, páli to, počas dňa sa to mení raz k lepšiemu, raz k horšiemu, niekedy to mokvá, niekedy sú tam iba suché šupinky. Kortikoidy pomohli len cca na dobu, kým som ich brala, napriek vysadeniu citrusov, kakaa a výrazného korenenia a starostlivosti o citlivú pokožku sa to zhoršilo práve v dobe, ako sa zhoršuje aj to trávenie, mykózy.
Alergiu na mliečnu bielkovinu mi zistili nedávno, no tráviace problémy ma trápia dlhšie, aj keď výrazne sa to zhoršuje tak posledný rok-dva. Mám za sebou biopsiu, testy na helikobaktera, cukor atd. - všetko v poriadku až na tú mliečnu bielkovinu a jeden druh protilátky na lepok, ktorá je však vraj relevantná iba v prípade pozitivity ešte inej protilátky na lepok. Okrem toho mi zistili málo kyseliny v žalúdku. Po úplnom vysadení mlieka a nasadení kyseliny sa mi trávenie trošku zlepšilo, no teraz aj napriek prísnej bezmliečnej diéte, užívaniu probiotík, zdravej strave sa mi trávenie zhoršuje. Neustále mám pocit hrozne plného brucha, je nepomerne väčšie večer/po jedle, než ráno, mám stále hnačky, ktoré si neviem s ničím rozumným spojiť, neviem stráviť potraviny so šupkou, zeleninu ovocie... denne mám kŕče, nadúvanie, "bublotanie" v črevách...
Senná nádcha ma trapi tiež od detstva, prekonala som 2-3 zápaly pľúc, zápaly priedušiek často s komplikáciami, ktoré boli spôsobené enormným nárastom eozinofilov v krvi. Dýchacie cesty mám síce stále náchylné, ale sezónnu alergiu sa po niekoľkoročnej vakcinácii podarilo ako tak dostať pod kontrolu.
Myslíte, že tieto veci spolu nejako súvisia? Je šanca, že napriek dobrým výsledkom z biopsie a protilátok na glutén môžem mať alergiu na lepok/celiakiu? Mám skúsiť lepok vysadit? (čoho sa celkom obávam, keďže už fakt neviem, čo budem jesť)
Podstatné pre Vás ešte asi budú údaje ako vek - 22 rokov, výška/váha - 162/49, mám za sebou resekciu hymenu, laparoskopiu kvôli endometrióze, beriem timonil, sertralin, detralex. V rodine je oco alergik (senná nádcha), celiatika/cukrovkára a pod. v rodine nemám. Vyšetrenia štítnej žľazy mi tiež boli robené, opakovane, posledné pred 4 rokmi, všetko bolo ok.
A okolo 18 roku som mala výraznejšie problémy s jedením-anorexiu, netrvalo to však veľmi dlho a ani váhu som nemala extrémne nízku (najnižšia 46kg).
Budem veľmi vdačná, keď mi do tohoto chaosu vnesiete trocha poriadku, pretože už fakt neviem, čo môže byť príčinou tohoto všetkého. Najmä to trávenie ma trápi, neustále hnačky (výnimočne zas zápcha) ma hrozne obmedzujú a vyčerpávajú a mykózy ma už úplne zneurotizovali čo sa týka sexu:(
Ďakujem Vám za trpezlivosť pri čítaní, budem sa tešiť na odpoveď a prajem Vám pekný deň:)