Autor otázky: Peter-1307
arachnoinálna cysta v mozgu
(číslo príspevku 219.396, zo dňa 12.11.2010. videné 500x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 219396:
Som M, vek 48, opakovane liečená depresia (opakovanosť cca raz za 10-15 rokov). Poškodená platnička v krížovej časti s posunutím stavcov, zatiaľ bez problémov, bez bolestí, mierne poškodená platnička v krčnej časti, žiadne problémy v súčasnosti, problémy so žalúdkom, je príliš citlivý, ale vredy som nemal a nemám,ako 6 ročný som bol však kvôli nemu hospitalizovaný, nemôžem však jesť čokoľvek, takže ak sa dá som vlstne lakto-ovo vegetarián a to už viac ako 10 rokov.
Posledných 10 rokov som pracoval ako manažér kvality hlavne v auto mobilovom priemysle
Pred mesiacom som sa dobrovoľne dal hospitalizovať na Psychiatrickú kliniku z dôvodu opakovania depresie. Počas hospitalizacie som opakovane upadol (to, že sa mi to stalo i predtým som uviedol i pri prijatí) "do bezvedomia(bola to len vlastne akási tma)" (odhad dĺžky 1.bezvedomia po prijatí v nemocnici je asi okolo asi 10 sekúnd nikto pri tom nebol) pri kontrole lekárom po prebratí som bol v poriadku bezo zmeny tlaku bol som schopný vnimat okolie ako i reagovat, chodiť bez opory.
Tieto stavy sa mi začali objavovať postupne, neboli však predtým takéto, ale boli len 1-2 sekundy akési "výpadky" už pred prijatím, ktoré však akosi naberali na intenzite spolu s bolesťami hlavy čo bol jeden z dôvodov, prečo som išiel na PK. Tesne pred hospitalizáciou som ohluchol i na ľavé ucho. Sluch sa mi však sám vrátil po niekoľkých dňoch.
Po prvom bezvedomí som bol podrobený EEG testom, a CT kde mi bola diagnostikovaná arachnoinálna cysta vysoko parientálne orientovaná vpravo s počinajúcou atrofiou mozgu a mozočkovou atrofiou. Sprievodným znakom môjho stavu boli i obrovské bolesti hlavy, ktoré mi boli definované celé roky len ako ako migrémové, tieto však trvali už niekoľko dní a posledné mesiace bez toho aby mi zaberali bežné dostupné analgetiká. Pred asi cca 10 rokmi mi pri vyšetreniach týchto migrémových bolestí hlavy zistili zvýšený vnútroočnicový tlak s väčšou plochou čiernej zóny. Už vtedy som upozorňoval na občasné a nepravidelné zášklby, tiky a kŕče tváre ako i tela, ale neurologickým vyšetrením nebola zistená žiadna porucha.
Po nasadení liekov počas tejto hospitalizácie bolesti hlavy, občasné straty rovnováhy, zášklby, tiky, ustúpili, ale ešte raz som aj keď len na pár sekúnd upadol do bezvedomia. Na Neurologické oddelenie som nebol prijatý z dôvodu, môj stav nie je vraj urgentný a ani nemajú voľné miesto.
Bol som prepustený do domáceho liečenia, po návšteve neurológa objednaný na ďalšie vyšetrenie, ktoré bude až po vykonaní magnetickej rezonancie, na ktorú však musím čakať.A teraz vlastne neviem na čom som, čo môjmu psychickému stavu nepomáha. Som nezamestnaný, a k tomu mojím pracovným nástrojom je hlava. Takže neviem čo teraz.
Ide mi aj o to čo ja sám môžem už teraz okrem brania liekov robiť pre úpravu stavu. Ako sa stravovať v rámci možností, čo šport - celý život športujem, chcel by som aj teraz, ale môžem behať, bicyklovať, cvičiť karate, či aspoň tai chi štýl wu, a čo kondičná kulturistika vlastným telom bez používania činiek. Určite nie naraz, aa hneď teraz to je vlastne len práca na záhrade, a strečing, ale čo neskôr. A čo progres alebo negácia vývoja choroby. Dá sa liečiť? Ako? Vopred ďakujem za radu.

S pozdravom

Peter