Autor otázky: jana
hypothyreóza v tehotenstve
(číslo príspevku 219.109, zo dňa 02.11.2010. videné 387x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 219109:
Dobrý deň,
obraciam sa na Vás so žiadosťou o vysvetlenie, pretože môj endokrinológ na moje otázky reaguje len slovami, nebojte sa, všetko bude ok.
7 rokov sa liečim na hypothyreózu (hashimotova t., štítna žľaza nezväčšená), plánovali sme dieťatko, tak som zašla na endokrinológiu a výsledky boli veľmi dobré, otehotnieť sa mi podarilo však asi až po pol roku od vyšetrenia, nakoľko sa mi tvorili hematómy od 5 tt som musela ležať, krv mi zobrali vo 8tt a hoci je u nás už teraz povinné u novozist. gravidít vyšetrenie na hormóny štít. žľazy, mne také vyšetrenie neurobili a tak som hneď volala na endokrinológiu, tam ma objednali až budúci týždeň, to znamená 9tt, o takmer 2 týždne (11tt) mi sestra telefonovala, že musím zvýšiť dávku. Brala som L-thyroxin 100uq, a mala som brať 125 po novom, v 15 tt som bola na kontrole, a tam som sa dozvedela ničo čo ma strašne vydesilo a šokovalo, ale pani endokrinologička bola veľmi kľudná, vraj sa nič nedeje, oznámila mi, že výsledky z 9 tt boli na hodnote takmer TSH(ja však viem, že norma je do 5 a niekde sa udáva aj do 4,5) ešte v 15 tt mi telefonovala pani doktorka aby som zvýšila znovu dávku ob deň na 150 uq, pretože hodnoty TSH sú stále vysoké a to 9. takže som práve začala 16 tt, beriem ob deň 150 a ob deň 125uq L-thyroxinu, už ani nespím od strachu, lebo aj keď mi pani doktorka hovorí nebojte sa, ja viem, že najdôležitejšia fáza vývoja dieťatka je práve v prvom trimestri a CNS sa vyvíja do 16 tt, ale moje hodnoty neboli len zlé, boli priam katastrofálne a navyše sa to v 16tt ešte stále nepohybuje v norme, dočítala som sa o možných rizikách a to najmä kretenizme, preplakala som už celé hodiny, som z toho zúfalá. neviem pochopiť ako je možné čakať na výsledky 2 týždne a prečo sa mi robili krvné testy až vo 8 tt, prečo ma objednali na krv u endokrinológa až v 9 tt, a ďalších veľa prečo.
Mohli by ste mi prosím vysvetliť akú mám šancu na dieťatko bez poškodenia mozgu? A je tam vôbec šanca pri tak hrozných výsledkoch, lebo môj endokrinológ to nechce urobiť.
ďakujem veľmi pekne a želám pekný deň

jana