Autor otázky: Petra P.
Podozrenie na systemove ochorenie
(číslo príspevku 218.986, zo dňa 27.10.2010. videné 815x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 218986:
Dobry den,

mam 34 rokov, pracujem ako riaditelka cestovnej kancelarie a pred tromi rokmi som prekonala nejaku infekcnu chorobu, ktoru moja lekarka oznacila ako mononukleoza (mala som teplotu okolo 39,0 - 39,5 C, bolesti svalov, velmi opuchnute mandle, ale nerobili mi test na Epstein-Barr virus). Dovtedy som bola uplne zdrava, bez vaznejsich problemov a bez operacii (okrem dvoch malych cyst na stitnej zlaze, ktore mi ale nerobia problemy, punkcia bola negativna a hormony stitnej zlazy mam v poriadku), vo vynikajucej kondici (kazdy den som sportovala), nefajcim, nepijem alkohol, kavu pijem max. jednu denne, zdravo sa stravujem. Hned po tej "mononukleoze" som zacala mat nasledovne problemy - vysoky pulz v miernom stave (90-100 uderov za minutu) s opakujucou sa arytmiou a tachykardiou (130 - 150 uderov za minutu) uz pri minimalnom fyzickom napore, s bolestami v hrudniku, dychavicnostou uz pri chodzi a navalovym potenim hlavne v hornej casti tela (vlasy, tvar, krk), chronicky unavovy syndrom. Kvoli tomu som na radu lekarky prestala sportovat - vraj, kym ta choroba uplne neprejde, aspon na pol roka. Zial, ani po pol roku, ani po roku a ani po troch rokoch mi tieto problemy neprestali, naopak, stale sa to zhorsuje. Postupne sa mi okrem problemov so srdcom, unavou, dychavicnostou a navalmi tepla pridavali dalsie problemy: lumbalny syndrom, hyperaktivny mocovy mechur, bolesti v prsnikoch hlavne pod pazuchou (neviem, ci je to bolest v lymfatickych uzlinach alebo skor mozno v prsnom tkanive) a na hrudnej kosti , stuhnutost chrbtovych svalov, stavcov, krku a praskanie v stavcoch, opuchy lytok, krcove zily na lavej nohe, parkrat som mala zapal klbov na prstoch ruk a noh a bolela ma kost na pate (to s klbmi a patou trvalo par mesiacov a potom to preslo), striedanie navalov teploty so zimnicami, velmi zla cirkulacia v rukach aj nohach, oslabene ale huste cierne krvacanie pri menstruacii s dlhym pred a postmestruacnym spinenim, znizene libido a bolestivy pohlavny styk, zapcha, sucha opuchnuta nosna sliznica (ne mozem dychat nosom), opakovany vyskyt chalazionu na ociach a tlak v usiach pri minimalnom fyzickom napore. Subjektivne mam pocit, ze vascina problemov sa zhorsuje pri fyzickom napore, vo vecernych hodinach a v obdobi hormonalnych vykyvov (npr. pred menstruaciou).

Z mnohych vysetreni, ktore mi predpisali rozni lekari (imunolog, infektolog, endokrinolog, neurolog, orl, urolog, kardiolog) boli pozitivne nasledovne: vysetrenie na sekundarny Raynaudov syndrom, vysoky progesteron, vysetrenie na kortizol (ranajsi je skor nizsi ale v norme, pocas dna mi ale namiesto klesania rastie a vecerny je dvakrat vyssi nez horna hranica, ACTH bol v poriadku), pri cytologii moci 3 dni za sebou som 1. a 3. den mala vsetko ok a 2. den som v moci mala pocetne granulocyty, erytrocyty a sliz, dalej som mala pozitivnu serologiu na mycoplazmu pneumoniu (IgA, IgG i IgM), vyter z hrdla a nosa na zlateho stafylokoka a D-dimer (ohladne posledneho neviem, ci nejde o falosnu pozitivitu, pretoze tesne pred tymto testom som bola na terapii pijavicami kvoli mocovemu mechuru a lumbagu - trochu mi to pomohlo a po terapii som mala v moci okom viditelne zrazeniny, takze sa bojim ci to nezvysilo D-dimer), potvrdena tachykardia a vyssi pulz na Holter EKG. Negativne mi boli pocetne imunologicke vysetrenia (zapalove, pecenove, alergicke, lipidy, proteiny, glukoza...), testy na stitnu zlazu a na druhe hormony, nenasli mi ziadne bakterie v moci, negativna cystoskopia, urodynamika, ultrazvuk srdca, ultrazvuk abdomena, rengen pluc, hematologia je tiez v poriadku a negativna bola aj borelia a chlamydia.

Z rodinnej anamnezy spomeniem: stari rodicia - reuma, dna, srdcova arytmia, celiakia, ulcerozna kolitida, chronicka obstrukcna bolest pluc matka, - cysty na stitnej zlaze, tromboflebitida a tromboza, Bercove vredy, kolenna artritida.

Vzhladom na to, ze vsetky vyssie spomenute problemy som predtym nemala a zrazu sa na mna zosypali relativne v kratkom case naraz, predpokladam, ze pojde o nejake systemove ochorenie. Zijem v zahranici, a lekari, ku ktorym idem si tie vysledky nevedia dat dohromady, takze momentalne ani neberiem ziadnu liecbu. Zaujima ma Vase myslenie, ci mam jednotlive problemy riesit individualne s kazdym lekarom, resp. ci je mozna nejaka spolocna pricina, ktoru by som mala riesit ako prvu. Trochu uz zacinam mat strach hlavne kvoli problemom so srdcom a nenormalnou unavou.

Dakujem velmi pekne za radu.