Odpovedal: Mato
Re: Vitamín D v tehotenstve
(číslo príspevku 218.672, zo dňa 18.10.2010. videné 296x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 218672:
Je to možné nahradiť (práve produkovaným ultrafialovým žiarením), ale neviem aké dávkovanie by sa malo zvoliť. Ľudia so svetlou a citlivou pleťou si vyrábajú vitamín D rýchlejšie ako ľudia s tmavou pleťou a černosi.

Samozrejme v tehotenstve je najlepšie nebrať žiadne lieky a vitamíny, ale dávka do 500-1000 IU kvalitného D vitamínu je úplne v poriadku. Veď keď si kúpite v obchode napríklad kakao, rastlinnú nátierku, cukríky tak pomaly všade sú syntetické vitamíny. Takže ich do seba dostávame aj bez užívania tabletiek.

Osobne by som ich tam nedával, maximálne tak B12 a D vitamín. Ale pokazili sme si životné prostredie, pôdu nenecháme oddýchnuť aby nabrala nové živiny, ale pestujeme stále na tých istých územiach tony na živiny chudobného jedla.

Ja sa déčka od jari do jesene ani nedotknem,, ale v zime ho občas užívam a lepšia možnosť ako piť litre mlieka ktoré mi nerobí dobre, alebo jesť rybaciu pečeň je dať si raz za týždeň pár mikrogramov.

Rôzne štúdie sú kontroverzné, ale počul som viac tých pozitívnych ako negatívnych. Zavápňovanie organizmu je vážny problém, ale zdravých ľudí sa netýka ak aj užívajú pomerne veľa vitamínu D.
Počul som že párhodinový pobyt na Slnku vyrobí asi 5000 IU vitamínu D.

Ja sám som užíval najprv rybí olej a potom syntetický vitamín D asi 2000 IU denne (istú dobu aj 5000 IU denne) asi 2 roky a nemal som žiadne problémy iba veľmi pozitívne účinky najmä na kosti, kĺby a nervovú sústavu, cítil som sa lepšie, veselšie, nebol som ani raz vážne chorý.

Dobre zdokumentovaných úmrtí od predávkovania vitamínu D za posledných 10 rokov je toľko že by sa dali spočítať na jednej ruke (aspoň v USA odkiaľ je väčšina správ). Už si to presne nemapatám, ale nejaký človek užíval tuším viac ako rok ohromné dávky vitamínu. Myslím že viac ako 100 000 IU denne.

To je pre mňa nepochopiteľné, pretože už pri nárazovej dávke cca 1000 IU na začiatku užívania môže prísť človeku na chvíľu nevoľno, alebo horúco.

Samozrejme nechcem zľahčovať,, čítal som aj správu že pri predávkovaní v tehotenstve hrozí retardácia dieťaťa, ale rozhodne je tých správ menej ako napríklad pri vitamíne A.

Tehotným a kojacim matkám sa odporúča príjem okolo 1000 IU denne. Bežným ľuďom 400 IU. Ale vraj by sa mala táto hranica zvyšovať.

Je ale veľa štúdií, že ľudia s dostatkom vitamínu D trpia menej rakovinou, chorobami srdca, diabetom, majú lepšiu imunitu. Zistilo sa že vitamín D má ochranný efekt na telomény v chromozómoch ktoré ich chránia pred poškodením a vznikom rakoviny.
Práve hrúbka steny teloméru je vraj dobrým ukazovateľom biologického veku človeka.