Odpovedal: Mato
Re: Vitamín D v tehotenstve
(číslo príspevku 218.644, zo dňa 18.10.2010. videné 256x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 218644:
Ahoj, brať ho môžeš aj v tehotenstve, ale poradiť by ti mal presne tvoj lekár. Úplne v pohode by mali byť aj dávky 2000 IU (asi 40 mikrogramov),,, ja sám som užíval 2000 IU denne po dobu viac ako rok.
Ale v tehotenstve ho odporúčam brať do dávky 400 IU denne a užívať ho každý deň. Ide zima, je málo slnečného svetla a tak ho bude nedostatok. Neprestávať ho brať ani po pôrode a pri kojení.

Vitamín D nie je strašiak. To len mnohí lekári sa ho bezdôvodne boja lebo im narozprávali na univerzitách ako sa ním dá predávkovať keďže je rozpustný v tukoch. Skôr opak je pravdou v našich zemepisných šírkach.
Väčší problém pri tehotenstve je vitamín A, ktorý je pri predávkovaní silný teratogén,, takže pozor pri nadmernej konzumácii rýb a najmä rybacej pečene.

Čítam že vigantol sa sťahuje z trhu, ale len kvôli zápachu. Ja som užíval tabletky kúpené z USA od firmy Members Mark. Jamieson sú tiež kvalitné vitamíny.

Tvoja hladina je dosť nízka a treba ho doplniť, pri dlhodobom nedostatku déčka môžu nastať okrem odvápňovania kostí aj neurologické poruchy, tetánia, depresie a podobne. Vitamín D ovplyvňuje vstrebávanie vápnika, a aj keď ho máš v krvi dosť, v nervových bunkách ho môžeš mať kriticky málo.