Odpovedal: Eva pre Dagmar
Re: PAP test po hysterektómii
(číslo príspevku 217.831, zo dňa 29.09.2010. videné 310x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 217831:
Dagmar, rozdiely v krajinách sú.
U nás napr. je v gynekologickej preventívnej prehliadke aj vaginálny alebo abdominálny ultrazvuk malej panvy, čo vraj nikde vo svete nie je, lebo aj keď sa USG nález doplní zvýšenými onkomarkermi, vedie to k množstvu zbytočných operácií - t.j. bez potvrdenia zhubného nálezu. Lebo, určite vieš, aj onkomarkery sú nespoľahlivé - keď sú zvýšené, ešte nemusí byť rakovina a aj keď je už rakovina, môžu byť ešte nezvýšené. Skúšalo sa preto operovať už len na základe USG nálezu, ale viedlo to až k 98% zbytočných operácií. Skrátka USG nie je vedeckým experimentom dokázané, že pomáha znižovať incidenciu alebo mortalitu pri rakovine napr. vaječníkov alebo tela maternice - neexistujú preto na takéto vyšetrenie ani lekárske štandardy. Znamená to nehospodárne vynaložené peniaze poistencov a aj riziko pre ženu pri operácii - asi aj preto sa USG v preventívke vo svete (za peniaze poistencov) nerobí.
USG je u nás v preventívke preto, lebo (poisťovne vraj neplatia dostatočne za USG-vyšetrenia, ktoré sa robia, ak žena príde s ťažkosťami a) USG v preventívke majú poisťovne zákonom prikázané preplatiť.
A poisťovne za ne neplatia poriadne asi preto, lebo ministerstvo zdravotníctva už asi 6 rokov nie je schopné vypracovať kódovník USG-výkonov (kompatibilný s EÚ).

Dagmar, je v Nemecku zákonom predpísané, že gynekológ musí mať v ambulancii USG? - lebo u nás sa o tom už dlho, asi 7 rokov, uvažuje.
Na Slovensku máme špecifiká :-).