Autor otázky: Miriam Sabová
Diplopia
(číslo príspevku 217.568, zo dňa 22.09.2010. videné 1282x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 217568:
Mám 41 rokov, som žena.
Môj problém je binokulárna diplopia, ktorú som zistila pre dvoma mesiacmi. Mám za sebou vyšetrenia v neurologickej ambulancii v Lučenci - základné neurolog. vyšetrenie negat., MRI mozgu negat., CT hrudníka - negat., krvné testy /krvný obraz, onkomarkery, štítna žľaza - v poriadku, očné vyštrenie tiež. Krv na imunologiu neodobratá, odobratú mám krv na protilátky Achr - čakám na výsledky a 23.9. som objednaná na MRI orbít v nemocnici v Ružomberku. Diplopia mi pretrváva, mám ju len v jednom smere, pri pohľade do prava /krajná poloha očí/ a od určitej vzdialenosti tak asi od 1,5 metra. Na bežnú pracovnú vzdialenosť diplopiu nepociťujem. Keď v tom kritickom smere na chvíľu zatvorím oči a potom sa pozriem v tom istom smere, tak diplopia na chvíľu zmizne a potom pri sústredení sa na objekt tak asi o 3,4 sek. znovu nastúpi. Čím väčšia zdialenosť pri pohľade do diaĺky, tým aj väčší uhol, v ktorom diplopiu pociťujem. Ako som spomínala, absolovovala som očné vyšetrenie v Lučenci:
VOD 1,0č - 0,5 170 1,0
VOS 1,0č -0,5 170 1,0
AR -0,25-0,75 170
B-, ZT-. motilita bpn, pri vyšetrení bez diplopie /na tú vzdialenosť, čo mi pani doktorka ukazovala prst a ja som ho mala očami sleovať, tak ja som ho dvojmo nevidela/
Poč. perimeter v norme
IOt 13,0/15,0 Torr
o.u. PS pokojný, R transp., PK číra, Z okrúhla, reaguje, šorbít, v prípade číra, OP- panf, TZN ohraničený, v rovine fundu, cievy prim. zhoršenie skôr plné, sietnica bpn.
FOTO FK
DG. Ast. myopicus o.u.
Perimeter i IOT v norme
Fundus normalis o.u - bez známok ICH
T. č. bez zjavných známok diplopie pri základ. vyšetrení.

Ja mám niekedy v tom pravom oku pocit, ako keby mi pomalšie reagovalo prípadne, ako keby som tým okom trochu iným smerom pozerala. prvé neurolog. vyšetrenie u jednej neurologičky bolo že na pravom oku je intermit. ľahká porucha konvergencie.Ďalšie neurolog. vyšetrenie a a ani očné to nepotvrdilo.
Veľmi rada by som poznala Váš názor, či mi boli urobené všetky možné vyšetrenia, čo sa týka oka, prípadne, či by som a hlavne kde by som si mohla doplniť aj ďalšie vyšetrenia. Niekde tu som čítala, že ja v BB sa nachadza špecializovana strabologicka ambulancia, ale neviem najst na ňu kontakt. Ćo sa týka neurologického hľadiska, momentálne som teda testovaná na myastheniu gravis a mávam migrény s aurou. Práve po jednej takjto migréne sa mi začali tieto problémy. Bola som po migréne ešte dva týždne veĺmi unavená, mala som také zastreté videnie, bolesti za pravým okom, ktoré zhruba po týždni pominuli. Toto dvojité videnie som si všimla až neskôr, lebo sa jedná o tú krajnú polohu, kedy sa vlastne za normálnych okolností otáčam aj hlavou a vtedy diplopiu nemám. Keď sa budem pohybovať len očami, vtedy to zbadám. Mohlo by to spolu nejako súvisieť? Vopred ďakujem za odpoveď.