Autor otázky: Kamila
Tupozrakosť - liečba, dedičnosť
(číslo príspevku 217.198, zo dňa 11.09.2010. videné 487x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 217198:
Dobrý deň,
Mám 21 rokov. Pri preventívnej prehliadke v 5 rokoch mi zistili tupozrakosť. Nasledovala liečba - dioptrické okuliare, prelepovanie zdravého oka okulzormi, rôzne cvičenia... Rodičia museli vyvíjať dosť veľkú námahu, aby bola liečba v mojom prípade účinná (hlavne, čo sa týka nosenia okulzorov, resp. prelepovania, bolo mi to veľmi nepríjemné, keďže celé dni som nemohla vidieť normálne, iba neostro, "tupo" ) . Kvôli tejto dg. mi očná lekárka odporúčila odklad školskej dochádzky, čomu som nikdy celkom nepochopila a doteraz sa preto hnevám, lebo som stratila celý rok.
Napriek snahe mojich rodičov, môj problém sa upravil len čiastočne, prestala som aspoň viditeľne škúliť a dioptrie sa o niečo zmenšili. V 11 rokoch som natrvalo prestala nosiť okuliare, pretože som v tom nevidela zmysel (veď aj tak mi všetci vraveli, že tupozrakosť sa dá upraviť len do tých 9 rokov) .
Momentálne je môj stav celkom stabilný - dioptria na ľavom oku +4,5 , pravé oko +0,25 . Čo mi však prekáža je spomínané škúlenie. Nie je vraj veľmi viditeľné, v 18. rokoch to bolo 15°, terajší odhad očného lekára 11° . Ide o to, že mi to veľmi vadí, aj z toho dôvodu, že keď sa snažím s niekým udržať očný kontakt, mám pocit že po dlhšom čase začnem škúliť.

Chcela by som sa preto opýtať, či sa dá operovať aj takáto odchýlka a aké su riziká tejto operácie?
Takisto by ma zaujímalo, aká je prognóza tohto ochorenia a či môžem ešte niečo urobiť preto, aby sa mi aspoň trochu zlepšil zrak. Čítala som, že by mohla pomôcť tzv. očná joga a cvičenia zamerané na namáhanie tupozrakého oka. Je to pravda?
Chcela by som ešte vedieť, aká je pravdepodobnosť že by toto ochorenie zdedilo moje dieťa? Moji rodičia, ani starí rodičia tupozrakosťou netrpeli (čo som taktiež nikdy nechápala, prečo to postihlo mňa) , vo vzdialenej rodine je však jeden prípad.

Ďakujem a prajem pekný deň