Autor otázky: M. Smreckova
Ide o spravnu diagnozu? Preco MRI?
(číslo príspevku 217.149, zo dňa 09.09.2010. videné 968x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 217149:
Dobry den, moja matka, rocnik 1952,diabeticka, v decembri 2009 bola asi dva tyzdne v stave, ktory sa u nej zopakoval i teraz. No predtym - nemala nasadenu ziadnu liecbu, jej problemy pominuli. Teraz sa opat objavili, pretrvavaju cca 5 - 6 tyzdnov. V nemocnici je hospitalizovana uz 5. tyzden. Mam pred sebou jej ziadanku na vysetrenie MRI, odpisujem z nej: V dispenzari onkologa od r. 2002, kedy komplexna liecba pre Ca Vaterskej papily, ochorenie v klinickej remisii. Posledne roky liecena psychiatrom pre depresivny sy. Od 10/09 poruchy rovnovahy, klinicky utlmovy organicky psychosy, pyramido - extrapyramidovy sy kvadrutypu akcentovany vlavo, do obrazu lahkej asymetrickej spastickej kvadruparezy s prevahou vlavo, retencia mocu. Opakovane prevadzane CT mozgu, aj postkontrastne, len s vedlajsim izolovanym nalezom drobneho loziska FP vlavo, hodnoteneho ako lakunarny iktus, posladne poskontrastne CT mozgu v 8/10 zhodnotene ako fyziologicke. Na RTG chrbtice nalez bazilarnej impresie 9 mm!! - jedna sa o kombinovany obraz cervikalnej myleopathie a bradypsychizmu v ramci nekompenzovanej depresivnej poruchy??
Matke nasadili pred styrmi tyzdnami citalec 1 x denne. Nedokaze hybat rukami a nohami, napr. neuchopi ani cajovu lyzicku,i ked sa snazi, nejde jej to,pohyby neuveritelne spomalene, chce urobit nejaky pohyb, ale zrazu sa uprostred akoby zastavi a len tak nehybne i niekolko minut drzi ruku v smere pohybu, ktory chcela vykonat, mava privrete oci, komunikuje pomalsie, ale nehovori nezmysly. Lavu stranu tela ma viac oslabenu, opuch oboch noh a triaska v lavej nohe.
Chcem sa opytat, ak jej stanovili diagnozu - chronicka depresivna porucha a uziva citalec, preco sa jej stav dosial vobec nezlepsil? Na jeden - dva dni nastane zlepsenie - napr. dokaze sa sama poskrabat na hlave, potom zasa o tyzden nie. A chcem sa opytat, ak ma stanovenu diagnozu, preco je potrebne MRI? Nie su si doktori isti diagnozou?
Napokon chcem dodat, ze i ked ma v dokumentacii napisane, ze je liecena posledne roky u psychiatra, lieky, ktore jej predpisoval, boli lieky na spanie, pretoze mala problem zo zaspavanim.
Dakujem Vam vopred za akukolvek radu.