Autor otázky: Astrabová Beata
Výsledok MRI vyšetrenia kolenného zhybu - čo ďalej
(číslo príspevku 216.754, zo dňa 30.08.2010. videné 2256x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 216754:
Dobrý deň. Po viacročných problémoch s kolennými kĺbami som absolvovala vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Tu je správa z RDG pracoviska :
V oblasti mediálnej časti kolenného kompartmentu - mediálneho femorálneho kondylu aj mediálnej časti tibiálneho plato sledujeme výraznejšiu redukciu chrupavčitej časti s nerovnosťami, s jemnou subchondrálnou sklerózou, bez známok voľnej kĺbnej štruktúry- chondromalácia grad.ll, lll. Osteochondrálne lézie v oblasti mediálneho kondylu tibie aj femuru priemeru asi 4 a 6mm.
Laterálny kompartment vykazuje len menej výrazné degeneratívne zmeny.
Mediálny aj laterálny meniskus v oblasti zadného rohu nehomogénnej intenzity signálu - degeneratívne zmeny. Parameniskálny cystoid nasadajúci na predný roh laterálneho menisku priemeru asi 10mm.
Známky parciálnej lézie LCM s vyšším signálom v okolí väzu.
Predný, zadný skrížený väz normálneho priebehu.
Na axiálne vedených sekvenciách naznačená lateralizácia patelly, mierna redukcia chrupavčitej časti femoropatellárneho skĺbenia.
Retinaculum patelllae intaktné. Zmnožený kolenný výpotok.
Ligmateum patellae, Hoffovo teleso bez patol.zmien.
Kostné štruktúry bez patolog.zmien signálu.
Veľmi by som Vás prosila o Váš názor na prípadné riešenie môjho problému. S kolennými kĺbami mám problém už takmer 20 rokov. Sporadicky sa objavovali, no nikdy nebola zistená príčina - rengen, aj laboratórne výsledky boli vždy v norme.Terajšie problémy však pretrvávajú už rok - lab.výsledky ( sediment,ASLo, reum.testy, minerály a všetko ostatné ) sú v abs.poriadku. Na základe snímky mi ortop.diagnosikoval artrózu l až ll. stupňa a ako následne mi aplikoval do kolien 3 injekcie Sinovialu - bez akýchkoľvek pozitívnych zmien, dokonca s evidentným zhoršením - problémy vystupňované, hybnosť ešte viac obmedzená. Od bolesti mi nepomáhajú už takmer žiadne lieky - vyskúšala som Flector , Coxtral, Ibalgin ..., či už vo forme gélov,alebo tabliet. Lekár mi žiadnu medikamentóznu liečbu nenavrhol a po aplikácii Sinovialu mi povedal, že mi už nemá ako pomôcť . Ako príčinu mojich problémov uvádza moju nadváhu ( rokov, 158 cm a 70kg ) - bez ohľadu na to, že mám 43 rokov a až do r.2008 moja váha ani počas dvoch tehotenstiev neprekročila 60 kg. Od detstva mám scoliosu v hornej časti chrbtice a PDK kratšiu o 1,5 cm bez korekcie.
Nemám sedavé zamestnanie (aj napriek problémom pracujem ako asistent učiteľa v špec.škole a lektor sprievodca v prírodnej galérii ) ,vždy som mala dostatok pohybu, všemožne sa snažím zredukovať svoju hmotnosť, no vzhľadom na hormonálne problémy (perimenopauza a autoimúnne ochorenie štítnej žľazy ) a momentálne pre bolesť obmedzenosť pohybu, to jednoducho nejde. Užívam už druhý mesiac preparát Geladrink forte a mám pocit, že bolesti aspon v noci nie sú tak intenzívne.
Ako by mal v liečbe pokračovať môj lekár ?
ZA pochopenie ďakujem.