Autor otázky: Ondro
Mononukleoza, alergia, viroza alebo co teda?
(číslo príspevku 216.111, zo dňa 15.08.2010. videné 536x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 216111:
Dobry den. Potrebujem radu, dufam ze sa najde niekto, kto by mi vedel odpovedat a poradit. Cca pred mesiacom sa u mna objavili priznaky: zvacsene uzliny na krku, nenormalna unava, malatnost a nechut do akejkolvek cinnosti, bolest hrdla, celkovy pocit choroby (na zaciatku aj zvysena teplota). Vtedy zniklo u mojej pediatricky podozrenie, ci nahodou nemam mononukleozu. Resp. prvy krat ked som sa ukazal v ambulancii, tak mi bol diagnostikovany "zapal v krku" a bral som antiobiotika. Po par dnoch som siel na kontrolu, priznaky neustupovali, tak vtedy vzniklo to podozrenie na mononukleozu. S tym, ze v mojom okoli sa toto ochorenie vyskytlo, takze aj moje podozrenie bolo snad na mieste. Vzali mi krv, moc, otestovali ma na mononukleozu. Vyslo to negativne, s dodatkom, ze zrejme mam daku virozu, ktora snad v dohladnom case prejde. Nuz, presla dlha doba a stale nic. Bol som potom aj na krcnom, tam bola doktorka zhrozena, v akom stave mam sliznice a celkovo ake zapalene mam hrdlo, mandle.
Problemy stale pretrvavaju, zapal v hrdle sa len zhorsuje. Moja otazka znie: je mozne, ze vtedy vysli testy na mononukleozu negativne a teraz by trebars mohli vyjst pozitivne? Je mozne, ze vtedy sa este neprejavil obraz mononukleozy, lebo to bolo priskoro a teraz by trebars vysiel pozitivne? Lebo vsetky priznaky mi stale ostavaju a velmi napadne sa ponasaju na mononukleozu, aj ked napr. nemam vysoke horucky a biele flaky na mandliach ako sa niekde uvadza. Podla toho, co som sa docital, u kazdeho sa neprejavia vzdy vsetky priznaky. Mam znameho ktory prisiel na to, ze ma mononukleozu len nahadou a cely priebeh mal bez teploty a cela jeho liecba spocivala len v upraveni jedalneho listka. Niektori s tym skoncia na infekcnom a maju dlhodobe tazkosti, takze je to individualne. Cele ma to uz absolutne ubija, pripadam si ako hlupak, hypochonder a nemam ani prilis chut sa opat vracat do ambulancie, kde by ma uz asi fakt korunovali za krala hypochondrie, a to ja v ziadnom pripade nie som. Snazil som sa aj pozitivne mysliet s tym, ze vsetko prejde, nastavit psychiku na pohodu, zit normalne, nemysliet na to v duchu, ze ok, tak nieco mi je a tak ako to prislo, tak to aj odide. Stav sa len zhorsuje. Niekedy uz mam pocit, ze priznaky miznu ale potom sa vratia a v este horsej intenzite.
P.S. Este na krcnom vznikol usudok, ci nejde aj o alergiu. To vsak po 2 tyzdnoch absolutne vylucujem. Sice som alergik, ale slaby, na travy, sezonu mam v polke juna a trva to max. 3 tyzdne. Stale beriem poctivo az do konca leta antihistaminika a preventivne aj lokalne kortykoidy. Alergia toto nie je uz aj preto, ze nikdy som taketo komplikacie s tym nemal a keby slo o alergiu, mal by som primarne podrazdenu sliznicu nosa a dutin okolo. Lenze nos mam prazdny, sliznica nosa normalna, ziadne kychanie, ziadne svrbenie oci alebo cervene oci, ziadne zatekanie. A k tomu aj vnutorny pocit, ze toto alergia nie je.
Skuste sa niekto prosim vyjadrit, pripadne mi dat daky typ, co by som mal robit alebo o ake ochorenie by mohlo ist. Rozmyslal som nad niecim ako komplexne krvne testy, i ked ukazat sa v ambulancii a vidiet ten pohlad ze "zase ty, hypochonder jeden, alergik, mudrlant, tam si daj vitaminy a pekne ber ten aerius" a nebodaj si slusne vypytat dake testy ma znacne demotivuje ("ved pred mesiacom ked sme robili testy na EVB bolo vsetko v pohode). A brat tuto doma dokola pastilky na cmulanie od vymyslu sveta ma taktiez uz nebavi a ide to aj do penazi. Este posledna vec ma napada - vytery boli v poriadku. Aj ked myslim ze by boli objektivnejsie rano, nalacno, bez umytia zubov.
Dakujem pekne za odpoved. A zelam vsetkym, aby si nemuseli niecim takymto preist. Verim, ze tento diskusny prispevok moze niekomu v buducnosti pomoct. Ked sa "niekedy" dozviem, co mi to vlastne bolo, tak sem poslem rozuzlenie.