Odpovedal: Jara
Re: neviem si dať rady
(číslo príspevku 215.913, zo dňa 09.08.2010. videné 292x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 215913:
Dobrý večer Patrícia. Všetky príspevky ktoré sú Ti adresované, majú pravdu, dostávaš dobré rady.
Ja napíšem tiež jeden pohľad. Najprv ti objasním, že v mojich slovách nie je ani štipka cynizmu, naopak, hlboké pochopenie tvojej situácie. Vlani v septembri mi náhle umrela na infarkt sestra, ktorá mala 54 rokov. Dodnes reálne neviem spracovať jej neprítomnosť, nikdy nebola u kardiológa, nemala v tomto smere problémy.
No mám v rodine veľa prázdnych miest, popravde na citnoríne nájdem viac mojich blízkych, ako ich je ešte na žive.
A tak mi zostáva jediné poznanie: Nie sme nesmrteľní. Každý z nás umrie, to je jediná istota po tom, čo sa narodíme. Veľmi smutné je, keď sa musíme zmieriť so stratou blízkeho človeka, najmä ak máme pocit, že jeho čas ešte neprišiel. Ale základný fakt je ten, že raz umrie každý, kto sa narodil. Toto je prvé pravidlo ktoré naozaj funguje.
Teraz k tvojim stavom. Bojíš sa, že aj ty... že náhle, že sa ráno nezobudíš..
Odhliadnuc od dobrých psychológov a odbornej pomoci: Vieš, ako sa najlepšie prekonáva, spracováva strach? Skús si predstaviť to úplne najhoršie, čo sa môže stať, čoho sa bojíš. To je predstava, že aj ty umrieš. No áno. Umrieš. Možno o 40 rokov, a možno skôr. Toto nevieš. Bojíš sa, že priskoro. No dobre, tak najhoršia možná varianta je tá, že priskoro... a čo? No tak len umrieš, tak ako musí každý...nič horšie sa ti nestane. Podľa mňa, ak sa dokážeš zrovnať s predstavou, že áno, tak isto ako všetci ľudia na svete, aj ty si smrteľná, tak sa nemusíš až tak veľmi báť.
A pre tvoju maminku urobíš úplne najlepšie, keď budeš čo najviac spomínať na tie chvíle s ňou, ktoré boli pekné. Ak dokážeš myslieť na radostné chvíle, ak si dokážeš privodiť osamote láskyplné momenty z vášho spoločného života, nájdeš pomaly úľavu. Duše zosnulých, ak veríme že existujú, nepotrebujú nekonečný žiaľ a bezodnú depresiu. Potrebujú naše láskyplné myšlienky. A ty ich v sebe máš. Skús na ňu myslieť s ľahkosťou, s tým, že jej praješ dobre, a postupne bude trošku ľahšie aj tebe. Veľmi ti to prajem.