Autor otázky: Mato
Poplatky u lekarov
(číslo príspevku 215.664, zo dňa 02.08.2010. videné 289x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 215664:
Chcem podať sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a zaujímalo by ma či máte aj vy podobné skúsenosti.

V posledných mesiacoch som bol častejšie u lekárov, ale nemilo ma prekvapilo ako sa snažia silou mocou vyberať poplatky od pacientov. V BA som bol na chirurgii. Odstránili mi polovicu nechcta na palci na nohe. Nenecheť sa mi zle zrastal od vtedy ako mi polovicu odstránili pred niekoľkými rokmi.
Chirurg v Karlovej vsi si odomňa vypýtal 7 EUR. Keď som sa opýtal že za čo, povedal že to je za umŕtvenie za Lidokain. Nemal nič také v cenníku hradených výkonov a hovoril to až vtedy keď som už ležal a tuším som mal aj palec umŕtvený.

Až na túto skúsenosť som sa pri bežných návštevách lekárov v BA s platbami nestretol.

Revízna lekárka z Všeobecnej poisťovne mi povedala, že na toto nemá lekár právo ak má s nimi zmluvu (čo má) a že Lidokaín im bežne preplácajú. Stratil som pokladničný blok o zaplatení (ak som ho vôbec dostal) tak som sa tam kvôli tomu už nechcel vracať.

Teraz som bol na alergológii v Brezne a pri odchode som vždy platil 3,5 EUR. Keď som sa opýtal že za čo, tak že vraj za objednanie. Zopakovalo sa to aj pri druhej návšteve a opäť iba pri odchode z ambulancie.
Nebol som objednaný prednostne (aspoň som o tom nevedel), ani na mnou určenú hodinu takže podľa mojej poisťovne na to opäť lekárka nemala nárok. Ani som nebol vopred na to upozornený.

Je to však také psychické vydieranie. Skúste nezaplatiť či sa Vám rovnakej pozornosti dostane aj pri budúcej návšteve. Neskôr som sa dozvedel že takéto praktiky má veľa lekárov v Brezne. A že môžem byť rád že nechcela 5 EUR ako niektorí iní.

Sadzba za objednanie napríklad u gastroenterológa je 10 EUR, inak sa čaká od skorého rána. Ale aspoň človek vie dopredu na čom je.

Príde mi to v tejto hladovej doline akým Horehronie je dosť smutné.