Autor otázky: Katka.
Opakujúce sa opuchy chodidiel
(číslo príspevku 212.329, zo dňa 31.05.2010. videné 390x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 212329:
Dobrý den.Mám už dlhšiu dobu (viac rokov) problém s dýchaním.Astma objavená pred dvomi rokmi sa dodnes zlepšila, podľa spirometrie je v norme. Mne napriek užívaniu Detralexu a noseniu kompresných pančúch opúchajú chodidlá, a najnovšie cítim pnutie aj v rukách. Echo srdca je vraj ok, pľúcna stránka (spirometria, EKG pluc) je vraj ok (u plucnej som si na opuchy noh nesťažovala, nespomenula som si na to). Okrem toho sa mi po pnutí v prsníkoch (čo sa dialo pred mesiacom a pol) vytvoril tesne pod prsníkovou jamokou hrbolcek (cítim pod kožou tkanivo, tekutinu? - teda je to makke). Opuchy chodidiel (hlavne tá čast pri prstoch, a cítim aj zhrubnuté tkanivo) boli celý január, vtedy som si myslela, že mám nevhodnú obuv. Teraz viem,že to nie je z obuvi, ale neviem z čoho. Napr. ráno som si zašnurovala topanky, a do polhodiny (v MHD) som cítila nejaké "šteklenie" na chodidlách a v tom som pocítila, ako keby som mala topánky príliš tesne zviazané. Pritom som ich pri obúvaní zviazala primerane. Podobne sa mi to stalo v sobotu ... že som si po určitej dobe uvedomila, že zrazu ma velmi tlačia topánky,musela som povoliť šnúrky. Prosím aké vyšetrenie by mohlo ukázať, čo sa so mnou deje, alebo k akému špecialistovi sa mám pýtať? V marci som bola u cievnej, tá zhodnotila všetko ok, ale nerobila mi dopler, teraz mi praktická dala lístok k nej ... ale termín u cievnej je až v auguste. Je nereálne čakať dovtedy. /Ortopéd sa v marci vyslovil, že jeho parketa to nie je./ Mám nízky krvný tlak, sedavé zamestnanie, 40r.,BMI 29,3.
Môže byť tekutina v podprsníkovej jamke pleurálny výpotok? Môže to súvisieť s opuchmi nôh? Opuchy som mala už v minulosti (aj 3 roky dozadu), preto som začala chodiť pred rokom k cievnej.
Môže akýkoľvek (alebo aj dva, zatiaľ pre nejasné symptómy neriešené - napr. nepriechodnosť čreva) problémy gastroenterologického charakteru spôsobovať opuchy nôh?
Opuch do rána prejde, ale večer mám opuchnuté nohy opäť. Teraz asi posledné 4 dni vnímam ,že chodidlá sa nalejú hneď ráno. Možno sa tak nalievali vždy, lebo si spätne uvedomujem, že pocit príliš silného zašnurovania som zaregistrovala veľa krát v minulosti. Len mi nenapadlo,že to asi práve vtedy puchnú chodidlá.
Ak problematika spadá LEN do oblastí-cievny,kardiolog, ortopéd,pľúcny - ku ktorému sa vybrať opať? A aké vyšetrenie by mohlo povedať viac?
Dlhé obdobie tiež mám problém s častým močením. Môže to súvisieť? Môžu dobre nepracovať obličky, aj keď z krvi (vyjadrenie všeob.lekára) vraj obličky pracujú správne?