Autor otázky: maťa
dôchodkyňa a operácia kolenných chrupaviek
(číslo príspevku 210.429, zo dňa 25.04.2010. videné 274x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 210429:
Dobrý deň,
prosím vedeli by ste poradiť, povzbudiť alebo odradiť, aké ste počuli, alebo máte skúsenosti - svokra má zodraté chrupavky v oboch kolenách. Má 77 rokov, 170cm, 90kg, trochu vyšší tlak, žiadne problémy so srdcom, cukrovka, alebo zvýšený cholestorol a neviem narýchlo, čo este by mohlo byť dôležité. Okrem problémov s kolenami, je ešte veľmi životaschopná.
Ortopéd jej doporučil operáciu, vloženie nových chrupaviek, postupne po jednom kolene. Aj sa zapísala do poradovníka, ale teraz jej povedal, že nikto jej nezaručí, že po tých operáciách sa vyhojí a bude môcť chodiť, čiže chodiť bude iba možno. Takže sa zľakla a uvažuje, že na tie operácie nepôjde.
Ale vidím, že teraz po zime je o poznanie menej pohyblivejšia ako bola vlani a keď jej pohyblivosť takto rapídne poklesne aj o rok, tak chodiť nebude celkom určite.
Viem, že je ťažko jednoznačne poradiť, treba poznať poriadne zdravotný stav a ani potom nie je istota. Predsa len, prosím, skúste niečo napísať, ako by ste rozmýšľali, čo by ste urobili vy, prosím.