Odpovedal: Julo
Re: Nadmerne potenie
(číslo príspevku 209.393, zo dňa 31.03.2010. videné 438x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 209393:
Zdravim Vas opat,
som rad, ze su moje rady pre Vas uzitocne.
Pokial, ako pisete, sa nestravujete jedlom, ktore by mohlo vyvolat spominane symptomy, je pravdepodobne, ze pred dvoma rokmi u Vas doslo k hormonalnym zmenam suvisiacim s nastupom puberty, ktore Vas nadalej sprevadzaju. Nadmerne potenie moze mat na svedomi prave zvysena produkcia hormonov v tele. To by sa malo ustalit priblizne po 18tom roku zivota. Ak nie, su k dispozicii radikalne metody pre pripad, ze je lekarom indikovana vrodena choroba zvana palmarna hyperhydroza. Tu je mozne riesit operativnou cestou s malym neinvazivnym zakrokom zvanym torakoskopicka sympatektomia. Sam som ho absolvoval. Vy vsak mate na podobne radikalne riesenia este cas.

Lekarke mozete uplne kludne opisat Vas problem, vobec sa nemusite ostychat. Je mozne, dokonca az pravdepodobne, ze obvodna lekarka Vam vezme krv sama a posle ju na rozbor. V priebehu par dni Vam bude vediet povedat, ci Vasa stitna zlaza nepreukazuje zvysenu aktivitu. V pripade ak ano, zrejme Vas nasledne posle na endokrinologiu, kde sa Vasim problemom budu zaoberat podrobnejsie - detailnym krvnym rozborom a moznostami liecby.

V pripade ak sa holite castejsie, je vhodne udrzat aspon 12-hodinovy odstup od aplikovania kremu Excipial alebo roztoku Driclor na umytu a vysusenu pokozku. Driclor by sa tusim dokonca nemal pouzivat ani tesne po osprchovani (vsetko najdete samozrejme v prilozenom letaku).
V ziadnom pripade by sa pripravky nemali nanasat na podrazdenu pokozku, nakolko si ju mozete podrazdit este viac. Ak sa rozhodnete na zaciatok vyskusat jemnejsi krem Excipial Deo Forte, po jeho vecernom pouziti si na rano podpazusie umyvat nemusite. V pripade, ak budete pouzivat Driclor, ten si vyzaduje na rano umyt podpazusie (vecer ho na pokozku nanesiete, rano ju umyjete).

Tak ako som uz pisal minule, z vlastnej skusenosti odporucam vyskusat najprv Excipial a ak nezaberie, tak Driclor. V pripade, ak by sa po aplikovani Dricloru objavilo enormne svrbenie (co je spociatku asi normalne, vzhladom na jeho zlozenie), je dolezite zachovat klud a zbytocne sa neskrabat, nakolko by ste si rozdrazdili pokozku a bolo by to horsie. Pamtam sa ako som prvu noc kvoli velkemu svrbeniu nespal :) Potom uz bolo vsetko v poriadku. Ak Vam mozem poradit a este raz zdoraznit, Driclor pouzivajte naozaj len na uplne osusenu pokozku (kedze obsahuje alkohol, vstrebava sa velmi rychlo) a v klude. Ak by ste ho naniesli na spotenu pokozku, pripadne by ste sa pri jeho vstrebavani velmi potili, privolali by ste si neprijemne svrbenie. V podstate sa mu da takymto postupom aspon ciastocne predist.

V pripade, ak sa k niecomu novemu dopatrate, dajte vediet.