Autor otázky: Andrea
neurologická diagnóza
(číslo príspevku 209.150, zo dňa 25.03.2010. videné 3464x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 209150:
Dobrý deň, problém sa týka 59 ročného muža,pracoval ako vodič, ktorý má dlhodobé problémy s chôdzou a stav sa zhoršuje. Nemá bolesti, sťažuje sa na únavu a slabosť, nevládze robiť kroky, dvíhať nohy pri chôdzi do schodov, do kopca. Niekedy to ide lepšie, inokedy horšie..... Bol tri týždne hospotalizovaný na neurologickom oddelení a hlavná diagnóza - G 96.9 Papararéza spastická dolných končatín, vs. demyelinizačné ochorenie CNS, drobné viacpočetné lézie demyelinizačnej povahy - mikroangiopatické demyelinizačné lézie - ev. mukltiifakňrktové demyelin. lézie. Absolvoval rôzne vyšetrenia vrátane odberu likvoru (neutropné vírusy - negat.). Pacientovi predpísali lieky Mydocalm, Novalgin, Aescin, B-komplex, Anacid, Quamatel. Pred nedávnom nám domov prišli ďalšie výsledky, z ktorým citujem:
- susp. nález patol. zóny v gama oblasti typ. dodatočne,
- prítomná biklonalita s gradientmi v zone IgG s antigénnym typom ľahkých reťazcov kappa a lambda (Anti HUMAN IgG - pozit., IgA - negat., IgM - negat., Kappa - pozit., Lambda - pozit.
Odporučili nás, aby sme sa objednali na konzultáciu na neurochirurgii podľa trvalého bydliska, lenže tam nám povedali, že prvý možný termín až v júni 2010.
Veľmi pekne Vás prosím o vysvetlenie tých diagnóz v zrozumiteľnej reči, zhodnotenie zdravotného stavu - ak je to takto možné, poraďte a pomôžte nám, ako máme postupovať, naozaj neexistuje možnosť skoršieho ďalšieho vyšetrenia? Ďakujem pekne.