Odpovedal: EDUSAN - lekár
Re: Depresia alebo pocit vyhorenia
(číslo príspevku 208.632, zo dňa 15.03.2010. videné 367x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 208632:
Stačí otázku napísať len raz a potom sa k tomu problému vrátiť, podobne ako ste písali o svojom probléme na iných fórach, kde uvádzate že Frontin užívate už vyše roka, podobne aj antidepresíva. Dlhodobé užívanie Frontinu môže viesť k vzniku závislosti, tak ako sa píše v informácii k lieku:
"Užívanie benzodiazepínov vrátane alprazolamu môže viesť k fyzickej aj psychickej závislosti. Čím vyššiu dávku pacient užíva a čím dlhšie sa lieči, tým je vyššie aj riziko vzniku závislosti. Riziko vzniku závislosti je vyššie aj u pacientov, ktorí boli závislí na alkohole alebo na drogách. Je preto dôležité užívať benzodiazepíny len v odôvodnených indikáciách, v množstve, aké určí lekár a čo najkratší čas..."
Preto by bolo možno vhodnejšie užívať len antidepresíva SSRI, ak nezaberie jeden liek, lekár Vám predpíše iný liek z tej istej skupiny, ale dôležité je zbaviť sa podporných barličiek, ktoré problém nevyriešia - a môžu spôsobiť problém ďalší, ešte závažnejší. Včítane priberania, celkovej spomalenosti a porúch spánku. Pomôcť by mohla aj psychoterapia, najmä pri zbavovaní sa závislosti od liekov. Držím palce aby sa Vám to podarilo pod vedením skúseného odborníka, jarné obdobie môže byť ideálne pre zmenu liečbu. Svojvoľne bez odporúčania lekára však žiadne lieky nevysadzujte, pretože môžu vzniknúť okrem iného aj závažné abstinenčné príznaky.