Odpovedal: Vlado - pre Dušana
Re: Nepitie vody
(číslo príspevku 208.343, zo dňa 09.03.2010. videné 523x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 208343:
Nadmerný príjem soli (sodíka), ako aj vypitie väčšieho množstva tekutín v krátkom čase krvný tlak zvyšuje, a pri väčších objemoch prijatých tekutín aj zaťažuje srdce. Týka sa to aj nadmerného pitia alkoholu, najmä piva. V liečbe vysokého krvného tlaku sa preto používajú aj diuretiká (lieky podporujúce vylučovanie tekutín). Potrebná je rovnováha v príjme a výdaje tekutín, u starších ľudí sa odporúča po malých dávkach piť lekárom denné (vopred pripravené) odporúčané množstvo tekutín. Je to dôležité najmä u starších ľudí, kde pre chýbajúci pocit smädu, alebo aj pre zníženú schopnosť obslúžiť sa (a zabudlivosť) dochádza často k dehydratácii organizmu, a tým aj k zahusteniu krvi a k zvýšeniu rizika infarktu srdca alebo mozgu. Sú však aj takí pacienti, ktorí denne vypijú 5 a viac pív za sebou, a popri tom užívajú lieky na vysoký krvný tlak...
Viac informácii nájdete napríklad v článku Zdravá výživa pri vysokom krvnom tlaku alebo na stránke Vysoký krvný tlak - Otázky a odpovede . 10 rád ako znížiť krvný tlak poskytli aj pracovníci Mayo Clinic. Odporúča sa najmä čistá voda bez obsahu minerálii.
Je to však vždy individuálne, potrebné je brať do úvahy napríklad potenie, funkciu obličiek, srdca, pľúcneho obehu a ďalšie faktory u často polymorbídnych starších pacientov. Preto je dobré poradiť sa o týchto otázkach so svojim praktickým lekárom, alebo internistom (kardiológom).
    Reakcie na príspevok:
  • Re: Nepitie vody (361x, Dušan pre Vlada / poďakovanie, zo dňa 2010-03-09)