Autor otázky: Katarina
zuby - hýbajúce sa predné korunky
(číslo príspevku 207.781, zo dňa 26.02.2010. videné 336x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 207781:
Dobrý večer.
Chcem sa spýtať, aké sú ďaľšie alternatívy zubných náhrad v prípade, ak vypadne zub, na ktorom je už zubná korunka.
Mám 28 rokov a už vyše 5 rokov mám na predných horných zuboch (2112) zubné korunky. Sú robené separátne, všetky zuby boli zbrúsené a jednotlivo na ne boli nasadené zubné korunky, teda tak, že zostali medzery medzi zubami.
Od malička mám problém so zubami - aj napriek dodržiavanej hygiene trpím zvýšenou kazivosťou zubov.
Na predné zuby som sa rozhodla dať si preto korunky, pretože som ich mala už veľakrát "plátané" bielymi plombami, a už vôbec to nebolo estetické, takže aj po odporúčaní môjho zubného lekára som sa rozhodla pre korunky. Ešte by som chcela napísať, že na všetky 4 predné zuby (ak si dobre pamätám) mám robenú resekciu. Po nasadení koruniek mi dve korunky museli zospodu rozvŕtať, pretože mi zahnisali.
Po nejakom roku, dvoch som začala vnímať také vŕzganie na predných zuboch, na ktoré som aj upozorňovala svojho zubára, ten mi však nechcel veriť a tak som to nechala tak.
Teraz mám však čoraz častejšie pocit, že sa mi dvojky hýbu, dokonca dnes som si jednu z nich zatláčala späť. Niečo tam popraskalo a keď som si chytila zub, tak sa mi hýbal.
Nič som predtým nehrýzla, práveže sa snažím si dávať na zuby pozor.
Keď mi vypadnú zuby aj s korunkami, aké ďalšie možnosti mám?
Ešte doplním, že minulý rok som sa rozhodla si dať urobiť mostík, pretože mi chýbala 4,5 vľavo a bola tam dosť veľká medzera, takže mi zbrúsili očný zub a jeden zadný, a ako som spomínala, mám tam robený mostík.
Takže odpadá pre mňa aj tá možnosť, že by som si dala spraviť mostík - ukotvenie 3,3.

Ďakujem za každú jednu radu, za každý podnet.
Ak by ste mali tip na skutočne kvalitnú a dobrú zubnú kliniku, budem len rada.

Pekný večer.