Odpovedal: EDUSAN - lekár
Re: Zvlhčovanie vzduchu v byte
(číslo príspevku 147, zo dňa 16.12.1999. videné 8330x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 147:
Predpokladá sa, že relatívna vlhkosť vzduchu má vplyv na zdravie a pocit subjektívnej pohody. Relatívna vlhkosť vzduchu informuje o nasýtenosti vzduchu vodnými parami v % absolútne možného množstva pár pri danej teplote. S rovnakým absolútnym množstvom vodných pár bude mať vzduch vyššiu relatívnu vlhkosť ak je chladnejší, a nižšiu relatívnu vlhkosť ak je teplejší. Ak sa v priebehu dňa vlhkosť vzduchu nemení, relatívne väčšia vlhkosť je ráno pri nižšej teplote. Zmenou teploty pri vetraní vzniká i tzv. suchý vzduch v bytoch: ak cez okno prúdi do miestnosti chladný vzduch (-7°C) s relatívnou vlhkosťou 65 %, čím je v miestnosti teplejšie, tým nižšia bude relatívna vlhkosť (10 % pri teplote 21°C).

Ideálna relatívna vlhkosť vzduchu v bytoch by mala byť v rozsahu 35% - 45% . Denne sa do bytu dostáva približne 10 – 15 litrov vodnej pary prirodzenou cestou (varením, sprchovaním, praním a pod.). Ak je relatívna vlhkosť nízka, môže spôsobovať suchosť slizníc hrdla, nosa, prínosových dutín a kože, s väčšou náchylnosťou na infekcie. Takáto situácia môže nastať napríklad v prekúrenej miestnosti. Ak je relatívna vlhkosť naopak vysoká, môžu sa do vzduchu dostať niektoré chemické zdraviu škodlivé látky (vyparovaním), mikroorganizmy a plesne spôsobujúce alergie. Priestory ako kúpeľňa a kuchyňa by mali mať ventilátor na odvod pary.

Problém nízkej vlhkosti vzduchu sa vyskytuje len v zime, pretože vetranie vlastne zvyšuje prívod suchého vzduchu (studený vzduch má nižšie absolútne množstvo vodných pár). Ako už výstižne uviedol vo svojej odpovedi Peter, najdôležitejšie je udržiavanie správnej teploty v byte. Najmä v spálni má byť táto teplota nižšia. Podľa hygienických noriem pre detské jasle má byť teplota v spálni 16°C, v dennej miestnosti 20°C, vo WC a v kúpeľni 23°C. Podobné teploty by mali byť aj v byte. Náchylnosť na ochorenia horných ciest dýchacích je teda vyššia pri spánku v prekúrenej miestnosti, pretože organizmus sa musí adaptovať na veľké teplotné rozdiely s vonkajšou teplotou. Vysoká teplota miestnosti (a tým i nižšia relatívna vlhkosť vzduchu) znižuje kvalitu spánku. Odporúčame preto investovať do kvalitných regulátorov teploty ústredného kúrenia a do teplomerov, v každej miestnosti osobitne. V panelových bytoch je vhodné mierne zvýšenie vlhkosti najlepšie formou prirodzeného odparovania studenej vody podľa teploty v miestnosti, napr. vo zvlhčovačoch na radiátoroch, prípadne vody v pohybe (fontána a pod.). O zvlhčovače s filtrami je potrebné sa starať podľa návodu, pretože ak sa správne neudržujú, môžu sa stať zdrojom plesní, baktérii, húb a iných mikrooganizmov. Ak dieťa kašle, alebo má nádchu osvedčilo sa aj zvlhčovanie vzduchu parou z horúcej (vriacej vody).