Odpovedal: Peter
Re: Zvlhčovanie vzduchu v byte
(číslo príspevku 145, zo dňa 15.12.1999. videné 1459x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 145:
Doporučujem Vam stranku www.deas.sk, kde sa zaoberaju klimatizaciou a jej vplyv na človeka. Ohladne Vašej otázky tam napr. píšu: 2.4. Vlhkosť vzduchu v miestnosti

Relatívna vlhkosť (%) hovorí o obsahu pary vo vzduchu len v súvislosti s určitou teplotou v miestnosti.

Na nízku relatívnu vlhkosť sa sťažujeme spravidla v zime a pripočítavame to ústrednému vykurovaniu. V tejto súvislosti si pripomeňme, že relatívnu vlhkosť je možné zvýšiť napríklad len znížením teploty bez inštalácie častokrát drahého zariadenia.

Konkrétne: Ak máme v miestnosti teplotu 25°C a relatívnu vlhkosť 35%, vypnutím radiátora a znížením teploty na 20°C sa relatívna vlhkosť zvýši na 47%.

Sťažovanie sa na nízku vlhkosť vo väčšine prípadov nemá reálny podklad. Udáva sa, že človek nedokáže rozoznať rozdiely relatívnej vlhkosti vzduchu v rozmedzí od 20% do 70%. Ako minimum sa pre pocit pohody udáva 25%. Pocit suchého vzduchu závisí sčasti s teplotou vzduchu, avšak touto súvislosťou nieje možné sťažnosti úplne vysvetliť.

Je to možné pripísať tomu, že pri nízkej relatívnej vlhkosti sa viacej prejavia nepriaznivé elektrostatické vlastnosti materiálov a s nimi súvisejúca prašnosť vyvoláva zvýšené dráždenie dýchacích ciest.