Odpovedal: Ingrid
Re: Krčná chrbtica - poškodenie?
(číslo príspevku 14.459, zo dňa 13.01.2003. videné 9430x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 14459:
Akurát som dostala výsletky rntgenu, takže vám ich píšem. môžte mi ich vysvetliť? z niektorých pojmov som dosť nešťastná, bojím sa, aby tam nebol nejaký tumor: takže:
Krčná chrbtica v 3. proj.: mierna dextroskolioza, oblúk lordózy takmer vyrovnaný. Ľahká instabilita stavca C4. Chondrosis desci C4-C5 a C5 - C6. Telá stavcov C5-C6 v blokovom postavení.
Th chrbica: Incip. esovitá skolióza, oblúk kyfózy primeraný. Ľahko zvlnené a zošikmené bazálne krycie plochy Th stavcov stredného a čiastočne horného Th úseku. Sekund. produktívne zmeny v zmysle ...... toto je nečitateľné takže iba podľa toho čo si myslím, že je tam napísane " difúznych záhokovitých etofytov" na vantr. hranách Th stavcov, taktiež v strednom úseku Th.
Záver: Scoliosis et spondylosis thoracalis ex. STP. M. Scheuermann.

LS chrbtica: merna dextroskolioza, výraznejší oblúk lordozy symetricky , spodný LS stavec s hypoplast. oblúkom. Schmorlov uzol na dorz. hrane bázy L2. Iné zmeny nezistené.

Dosť ma tento nález vylakal. Prosím vás, na krčnej mám teda blok? nie je poškodená? a čo tie ostatné nálezy? čo znamená STP. M. Scheuermann? a ten Schmorlov uzol? mám z toho hrozný strach. poprosím neurológa o vyjadrenie.. Dá sa toto nejak odvrátiť tieto nepriaznivé zmeny na chrbtici nejak chvičením, rehabilitáciou???? poprosím vás...